середа, 23 листопада 2011 09:16

Учені навчили комп'ютер розпізнавати людські емоції

Учені навчили комп'ютер розпізнавати людські емоції

Система, створена іспанськими вченими, допомагає побудувати діалог машини з користувачем на основі аналізу його усного мовлення.

При взаємодії людини з комп'ютером позитивні емоції навряд чи можуть сприяти поліпшенню роботи. Власне кажучи, коли користувач висловлює захоплення чи радісне здивування, це означає, що він більш ніж задоволений "спілкуванням", і міняти нічого не потрібно. Тому дослідники з Мадридського університету імені Карлоса III (UC3M) і Університету Гранади зосередилися на емоційному негативі, а саме на гніві, нудьзі та сумніві.

Розроблена технологія має не розважальне, а суто прикладне застосування. Вона дозволяє аналізувати усне мовлення людини і визначати його емоційний стан на основі інтонацій, швидкості та енергійності мови, тривалості пауз та інших акустичних параметрів, число яких досягає 60.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США закохану пару одружив комп'ютер

У процесі діалогу комп'ютер може також спрогнозувати емоції людини в найближчі кілька хвилин. Наприклад, якщо машина невірно відреагувала на призначені для користувача команди або людині доводиться повторювати одне й те ж кілька разів, він може впасти в лють або щонайменше роздратуватись. Від цього залежить подальша поведінка машини, яка прагне відповідати намірам її "господаря". Якщо, скажімо, останній відчуває сумніви з приводу подальших дій, комп'ютер може запропонувати додаткову допомогу, а в разі втрати інтересу подібна пропозиція не буде успішною.

Фахівці стверджують, що їхня система дозволяє налагодити більш ефективну комунікацію як з об'єктивних причин (лаконічні й продуктивні діалоги), так і в суб'єктивному відношенні (учасникам експериментів просто подобалося працювати з машиною).

Зараз ви читаєте новину «Учені навчили комп'ютер розпізнавати людські емоції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути