вівторок, 25 жовтня 2011 00:45

Через таїландську повінь подорожчають комп'ютери

На вихідних північні райони таїландської столиці Бангкока затопило. Повені, що тривають із липня, накрили дві третини провінцій. Загинули вже 356 людей, майже 9 млн постраждали від стихії. Військові та цивільні служби намагалися відвести воду на схід і захід від Бангкока. Але змушені були відкрити шлюзи до міста, щоб навколо не прорвала дамби.

У понеділок вода підступила до обох столичних аеропортів. Із місцевої в'язниці вивезли близько 2 тис. арештантів. У затоплених районах призупинили навчання у школах, доки повені не пройдуть. Очікують, що це станеться за чотири-шість тижнів.

— Бангкок відчинить шлюзи, щоб пройшла вода. Тому жителі столиці повинні підняти майно, автівки та всі цінні речі щонайменше на метрову висоту, — попередила прем'єр-міністр країни 44-річна Йинглак Чиннават.

Проте керівники Бангкока — іншої думки. Губернатор столичного округу Сухумбханд Парібатра наказав будувати на вулицях загороди із мішків із піском. Завдяки цьому центральні райони міста поки що не затопило.

— Мені не байдуже до людей поза Бангкоком, але безпека столиці — це безпека держави. Її треба захистити.

Одні жителі будують загороди, а інші самовільно розбирають мішки, аби вода пройшла далі від їхніх домівок.

Завдяки повені із ферм і центрів дикої природи навколо Бангкока втекли понад 300 крокодилів. Уряд призначив винагороду 20 батів, це 76 грн, за кожного вбитого чи впійманого. Шістьох рептилій убили чи зловили тільки за минулі вихідні.

Через повені в Таїланді світ може відчути нестачу комп'ютерних жорстких дисків. Країна посідає друге місце після Китаю з їх виробництва. Щоб зробити вінчестер потрібна стерильність. Тому виробництво на підтоплених заводах призупинили. Під водою опинилися також автомобілебудівні заводи "Тойота", "Хонда" та "Мазда".

Цього літа в Таїланді пройшли затяжні мусонні дощі. Вони спричинили найсильнішу за останніх 50 років повінь.

Зараз ви читаєте новину «Через таїландську повінь подорожчають комп'ютери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути