вівторок, 29 липня 2008 13:44

Учені знайшли головну причину ожиріння

Британські учені розкрили причину огрядності і ожиріння, що стали бичем західної цивілізації. За їх даними, в ненаситному бажанні деяких людей поїсти винні гени, передають Дни.ru.

Дослідники з Інституту психіатрії Королівського коледжу Лондона встановили, що відчути себе ситим, навіть якщо з"їдено більше, ніж потрібно, людині не дає особливий "ген огрядності".

Він отримав позначення FTO і був вперше виявлений британськими ученими в 2007 році. Вони обстежували 39 тисяч білих європейців і у 63% з них знайшли одну або дві копії цього гена. При цьому у володарів двох генів ризик огрядності підвищувався ще на 70% по відношенню до тих, у кого була всього одна копія.

Автори нового дослідження працювали з більш ніж трьома тисячами британських дітей, у яких був виявлений FTO. Результати дослідження показали, що такі діти схильні до переїдання і насилу можуть визначити момент, коли вони вже наситилися. "Це робить їх менш захищеними на сучасному світі", - відзначає провідний автор дослідження, професор Джейн Уердл.

Ефект одного гена відносно малий, проте при взаємодії з іншими генами, відповідальними за ожиріння і апетит, їх спільна дія виявляється значною.

Нагадаємо, що згідно з недавніми дослідженнями американських учених, за хвилю огрядності, що охопила західний світ, можуть бути відповідальні віруси. Дослідники з університету Вісконсіна в Медісоні вже виявили шість вірусів, які можуть викликати огрядність тварин. Як вважають учені, якщо огрядність дійсно викликається вірусною інфекцією, значить, можливе створення вакцини від ожиріння, яка принесе користь здоров"ю людей.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли головну причину ожиріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути