понеділок, 07 квітня 2008 13:08

Учені виявили ген безжальності

Дослідники з Єврейського університету в Єрусалимі виявили зв"язок між людським геном Avpr1a і схильністю до безжальної поведінки, повідомляє Nature.

Учені провели ДНК-тестування більш ніж 200 студентів добровольців. Потім студентів попросили зіграти в гру "DictatorGame", в ході якої ті, що брали участь, могли зробити вибір між більш самовідданою і щедрою чи безжальною поведінкою.

В ході оцінки ступеня альтруїзму гравців було виявлено, що для безжальних і егоїстичних характерна наявність коротшого варіанту гена Avpr1a. При цьому ніякого зв"язку між статтю учасників і їх поведінкою учені не знайшли.

Avpr1a кодує білки, що впливають на активність рецепторів головного мозку, які детектують гормон Вазопресин. На думку багатьох учених, цей гормон окрім звуження судин і антидіуретичного ефекту впливає на центральну нервову систему, рівень агресії і соціальну поведінку людини. Залишається неясним, яким чином довжина Avpr1a впливає на рецептори Вазопресину, можливо, що вона надає ефект на їх розподіл в тканині мозку, повідомляє Cnews.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили ген безжальності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути