вівторок, 10 лютого 2009 19:59

Учені навчилися відновлювати нервові клітини

Учені навчилися відновлювати нервові клітини
Фахівці з Університету Единбургу розробили і випробували мікрочіпи, здатні за заздалегідь наміченій схемі вирощувати живі нейрони на своїй поверхні, а також за необхідності й інші типи клітин. На гладкій поверхні кремнію учені надрукували тонкі структури, що слугують будівельними лісами для нервових волокон. Вони потрібні для додання процесу росту тканини вірного напряму. Потім чіп занурювали в спеціально підібрану суміш білків, необхідну для підтримки клітинної культури. "Це невеликий, але важливий крок на шляху до довгострокової мети - розробки хірургічних імплантатів з використанням кремнієвих чіпів, - заявив Алан Мюррей, лідер групи дослідників. - Одна зі сфер, в яких це може бути використано, - стимуляція росту тканини з пошкоджених клітин, точно там, де ми хочемо".

Важливо, що нова технологія на 100% сумісна з існуючим методом виготовлення звичайних (комп"ютерних) чіпів, що відкриває чудові можливості в сфері біоінженерного протезування. На найближчу ж перспективу ці чіпи зможуть "посунути" тварин в біологічних дослідах, в яких потрібно дізнатися реакцію клітин організму на ті або інші з"єднання.

За матеріалами "Мембрана", Известия

Зараз ви читаєте новину «Учені навчилися відновлювати нервові клітини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути