четвер, 21 серпня 2008 15:54

Учені навчилися генетично змінювати смак овочів і фруктів

Група американських біохіміків розробила метод генної інженерії, за допомогою якого можна змінювати смак овочів і фруктів, - наприклад, виростити кавун із смаком лимона або банани із смаком суниці. Результати дослідження опубліковані на сайті журналу Nature.

Автори статті, біохіміки з медичної школи університету Техасу в Х"юстоні, повідомляють, що вони навчилися керувати ферментами рослини, що відповідає за смак - Arabidopsis thaliana, на якій біологи зазвичай ставлять експерименти.

Два вивчених ними ферменти - синтаз оксиду аллена (alleneoxidesynthase - AOS) і гідроперекис ліази (hydroperoxidelyase - HPL) - виробляють жасминову кислоту, що відповідає за унікальний запах квітів жасмину, і летючі речовини, що містяться в зеленому листі (greenleafvolatiles - GLV), відповідно. Саме GLV визначають характерні аромати овочів і фруктів.

Ці речовини також служать засобом захисту рослин від шкідників.

"Рослини не можуть втекти від шкідників. Вони вимушені мати з ними справу. Один із способів, який вони використовують, - випускання летючих речовин, які привертають природних ворогів шкідників", - говорить провідний автор статті, доктор К.С. Раман (C. S. Raman).

За словами ученого, генетичні методи, що дозволяють модифікувати виробництво рослинами летючих речовин, допоможуть створити екологічно нешкідливі методи боротьби зі шкідниками, а також керувати смаком їжі.

"Наприклад, запах оливкового масла створюють летючі речовини, які синтезує ця рослина. Змінюючи активність ферментів, регулюючих цей процес, ми можемо міняти смак масла, що вийшло", - говорить Раман.

"Наша робота показує, як ми можемо перетворити один фермент на інший, і, що важливіше, дає необхідну інформацію, як модифікувати виробництво GLV в рослинах", - додає учений.

За його словами, дослідження також спростовує колишню точку зору про те, що відповідальні за смак ферменти містяться тільки в рослинах.

"Ми виявили, що вони також містяться в морських тваринах, таких як анемони і корали. Проте ми не знаємо, які функції вони в них виконують", - відзначає Раман.

Зараз ви читаєте новину «Учені навчилися генетично змінювати смак овочів і фруктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути