Автори статті, біохіміки з медичної школи університету Техасу в Х"юстоні, повідомляють, що вони навчилися керувати ферментами рослини, що відповідає за смак - Arabidopsis thaliana, на якій біологи зазвичай ставлять експерименти.
Два вивчених ними ферменти - синтаз оксиду аллена (alleneoxidesynthase - AOS) і гідроперекис ліази (hydroperoxidelyase - HPL) - виробляють жасминову кислоту, що відповідає за унікальний запах квітів жасмину, і летючі речовини, що містяться в зеленому листі (greenleafvolatiles - GLV), відповідно. Саме GLV визначають характерні аромати овочів і фруктів.
Ці речовини також служать засобом захисту рослин від шкідників.
"Рослини не можуть втекти від шкідників. Вони вимушені мати з ними справу. Один із способів, який вони використовують, - випускання летючих речовин, які привертають природних ворогів шкідників", - говорить провідний автор статті, доктор К.С. Раман (C. S. Raman).
За словами ученого, генетичні методи, що дозволяють модифікувати виробництво рослинами летючих речовин, допоможуть створити екологічно нешкідливі методи боротьби зі шкідниками, а також керувати смаком їжі.
"Наприклад, запах оливкового масла створюють летючі речовини, які синтезує ця рослина. Змінюючи активність ферментів, регулюючих цей процес, ми можемо міняти смак масла, що вийшло", - говорить Раман.
"Наша робота показує, як ми можемо перетворити один фермент на інший, і, що важливіше, дає необхідну інформацію, як модифікувати виробництво GLV в рослинах", - додає учений.
За його словами, дослідження також спростовує колишню точку зору про те, що відповідальні за смак ферменти містяться тільки в рослинах.
"Ми виявили, що вони також містяться в морських тваринах, таких як анемони і корали. Проте ми не знаємо, які функції вони в них виконують", - відзначає Раман.
Коментарі