вівторок, 16 листопада 2010 17:02

У Сербії знайшли найдавніші у світі мідні знаряддя праці (ФОТО)

Автор: Compulenta
 

У Сербії виявлено мідні знаряддя праці, вік яких оцінюється в 7,5 тис. років. Якщо це сенсаційне відкриття буде визнано світовим науковим співтовариством, початок використання людиною металу доведеться відсовувати в глиб часів.

Сокири, молоти, гачки і голки були знайдені в Плочнику, що в 200 км на південь від Белграда. Вони на 800 років старші за найдавніші мідні вироби, передає Компьюлента.

Неподалік - в районі сучасних мідних шахт в Майданпеку і Борі - були знайдені примітивні плавильні печі. Можливо, мідний вік починався саме тут.

Поселення існувало приблизно вісім століть. Потім, десь 70 століть тому, воно було спалене. Його невідомі жителі втекли в невідомому напрямку. Плочник займає близько 120 га. Його розкопки далекі від завершення. Вивчено поки всього три будинки. Найбільший з них має площу 40 кв. м.

Що призвело до пожежі, невідомо. Слідів нападу поки не знайдено. Чому саме тут розташовувалася така велика кількість мідних інструментів, як вони виготовлялися - на ці питання відповідь теж ще не отримана.

Знайдено також кілька статуеток та прикрас. Одна з фігурок зображує жінку в "міні-спідниці", інші представлені у довгих і широких шатах.

Плочник був виявлений в 1927 році при прокладанні залізниці, але активні розкопки почалися тут тільки в 1996-му.

Зараз ви читаєте новину «У Сербії знайшли найдавніші у світі мідні знаряддя праці (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути