Ексклюзиви
середа, 14 листопада 2012 12:49

У селі Колінківці на Буковині понад 300 років діє грязьовий вулкан

У селі Колінківці на Буковині понад 300 років діє грязьовий вулкан
Фото: gazeta.ua

На околиці села Колінківці Чернівецької області понад 300 років постійно діє грязьовий вулкан.

"Це унікальне явище для Західної України. Тут грязьових вулканів лише два: один у нас, другий — на Івано-Франківщині. Наш ніколи не припиняє діяти, постійно вивергає грязі. Як активний, розтікаються на 20 метрів. Тоді вулкан відкриває два-три додаткові кратери. У спокійному стані грязі витікають на 5 метрів з одного кратера, а вулкан заростає травою", — розповідає 59-річний Олександр Бойко, вчитель географії колінківської школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мертве море пахне болотом

Чоловік вивчає місцевий вулкан вже багато років. Вулкан утворився на тектонічному розломі 300 років тому. Науковці припускають, що його глибина — 12 км, розповідає біолог.

"Грязьовий вулкан — це пагорб із кратером або дірка на поверхні землі. З нього вивергаються також і гази, інколи вода та нафта. Найбільші вулкани досягають діаметра 10 кілометрів і висоти 700 метрів. Грязьові вважають псевдовулканами, бо малі за розмірами і не вивергають розпеченої лави."

Грязі із вулкана містять багато мінералів, тому місцеві ними лікують шкіру. 200 років тому вулкан у Колінківцях був півметра у діаметрі. Згодом розрісся, навколо утворилося сіре болото. Навіть у сильні морози глина тепла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одещині збираються рятувати Куяльницький лиман

"2009 року вдарили 20-градусні морози. Тоді температура у болоті була плюс 4."

Усі українські вулкани — грязьові. Півсотні є у Криму. Найбільший Джау-Тепе — за 8 кілометрів від Керчі. Виник через запаси нафти. Її гази пробили отвори у пагорбах.

"Татари називали цей вулкан "текуча вершина". Висота його сопки — 116 метрів над рівнем моря, її добре видно здалеку. Вивергається раз на 100 років, останній раз потужно викидав грязі у 1909 році. Тоді знищив ціле село, яке стояло поряд. Можливо, скоро прокинеться знову. Грязьовий потік досягав 330 метрів в довжину і 30 метрів у ширину."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Артроз коліна лікують грязями

Найбільше грязьових вулканів у Азербайджані. З 800 відомих вулканів світу в цій країні їх 350.

Найбільш відомі світові вулкани з грязі у Новій Зеландії та в американському парку Єлоустоун - небезпечні. На них дозволяють дивитися лише здалеку.

 

Зараз ви читаєте новину «У селі Колінківці на Буковині понад 300 років діє грязьовий вулкан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути