пʼятниця, 14 січня 2011 01:15

Мертве море пахне болотом

Автор: фото: Reuters/Muhammad Hamed
  На Мертвому морі в Ізраїлі туристи мастяться лікувальними грязями, які дістають з великої посудини
На Мертвому морі в Ізраїлі туристи мастяться лікувальними грязями, які дістають з великої посудини

Із 9 лютого українці зможуть їздити до Ізраїлю без візи. Турфірми очікують збільшення попиту на путівки вдвічі.

— За приклад беремо Росію, в якої зараз ізраїльський бум, — каже турменеджер столичної компанії "Мібс тревел" Ірина Мадьярова, 25 років. — У сусідів безвізовий режим запровадили два роки тому. Найпопулярніші екскурсійні тури в Єрусалим та Галілею. Путівки не стануть дешевшими, ціна на готелі та послуги стабільні. Знизиться ціна на авіаперевезення. Це вже відчутно. Минулого року квиток коштував близько 500 доларів, тепер можна купити від 325.

Півроку тому кияни Олеся Мамчич, 29 років, і 31-річний Олександр Кравцов їздили до Ізраїлю на два тижні. Маршрут складали самі. Шукали в інтернеті описи турів, читали відгуки про різні місця.

— Нам забракло часу, щоб усе оглянути. Не сиділи на місці, кожного дня кудись їздили. Хочеться побувати там іще раз, як підросте донька.

Поїздка на двох обійшлася у 10 тис. грн. Переліт із Києва туди й назад — 460 доларів.

— Ми не знали, де будемо ночувати. Взяли з собою спальники та каремати (туристичні килимки. — "ГПУ"). За порадою місцевих жителів поселилися в Єрусалимі у Вознесенському православному монастирі. Там було багато людей. Нам безкоштовно давали воду та їжу. В кінці заплатили добровільний внесок. Дехто їхав на два тижні, а потім подовжував візу на півроку.

На групових екскурсіях подружжя було лише двічі. Заощаджували, тому оглядали країну самі. В Єрусалимі радять побувати біля Стіни плачу, в храмі Гробу Господнього, на Храмовій горі.

— В Ізраїлі особлива атмосфера. Країна маленька, але дуже різна. Швидко змінюються краєвиди, клімат, висота. Люди різношерсті. Поряд хтось їсть чебурек, інший молиться, а третій то все фотографує. Зустрічали багато військових дівчат.

Олеся каже, що найскладніше туристам у суботу. Тоді у євреїв святий день — шабат. Не варто планувати екскурсії з 18.00 п'ятниці до 18.00 суботи. Міський та міжміський транспорт у цей період не ходить. Аеропорт працює, але залізничні вокзали закриті. Таксисти стягують із клієнтів подвійну плату.

— Купалися у всіх морях та озерах. Найбільше сподобалось Червоне море. Там неймовірні краєвиди, корали, риби. Не сподобалось Мертве. Смердить болотом, пляжі дорогі, вода чорна. При березі нарито багато ям, бо звідти туристи везуть грязі. Всюди висять написи: "Якщо вам раптом потрапила вода в очі — біжіть у медпункт". Коли вилазиш із води, дуже хочеться обмитися. Біжиш в душ, а там гарячуща вода, яка нагрілася на сонці.

Багато місцевих знають англійську та російську.

— Якось запитали англійською щось у чоловіка з яскравою арабською зовнішністю. А він нам: "Ты что, по-русски не понимаешь?"

Подружжя харчувалося в монастирі.

— У ресторан ходили лише кілька разів, бо дорого. В Ізраїлі мало хто їсть свинину та морепродукти через релігійні переконання. Страви з молока і м'яса готують та подають окремо від меню. У кожному місті є ресторани китайської, російської, французької та східної кухонь.

Зараз ви читаєте новину «Мертве море пахне болотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути