Грязьовий вулкан не замерзає взимку

На околиці села Колінківці Чернівецької області понад 300 років постійно діє грязьовий вулкан. Із дірки у пагорбі витікає багнюка.

— Це унікальне явище для Західної України. Тут грязьових вулканів лише два: один у нас, другий — на Івано-Франківщині. Наш ніколи не припиняє діяти, постійно вивергає грязі. Як активний, розтікаються на 20 метрів. Тоді вулкан відкриває два-три додаткові кратери. У спокійному стані грязі витікають на 5 метрів з одного кратера, а вулкан заростає травою, — розповідає 59-річний Олександр Бойко, вчитель географії колінківської школи.

Вулкан утворився на тектонічному розломі 300 років тому. Науковці припускають, що його глибина — 12 км.

— Грязьовий вулкан — це пагорб із кратером або дірка на поверхні землі. З нього вивергаються також і гази, інколи вода та нафта. Найбільші вулкани досягають діаметра 10 кілометрів і висоти 700 метрів. Грязьові вважають псевдовулканами, бо малі за розмірами і не вивергають розпеченої лави.

Грязі із вулкана містять багато мінералів, тому місцеві ними лікують шкіру. 200 років тому вулкан у Колінківцях був півметра у діаметрі. Згодом розрісся, навколо утворилося сіре болото. Навіть у сильні морози глина тепла.

— 2009 року вдарили 20-градусні морози. Тоді температура у болоті була плюс 4.

Усі українські вулкани — грязьові. Півсотні є у Криму. Найбільший Джау-Тепе — за 8 кілометрів від Керчі. Виник через запаси нафти. Її гази пробили отвори у пагорбах.

Зараз ви читаєте новину «Грязьовий вулкан не замерзає взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути