середа, 02 листопада 2011 09:16

У Росії для ЗМІ ввели заборонений список з 5 млн слів і словосполучень

У Росії для ЗМІ ввели заборонений список з 5 млн слів і словосполучень

У середу, 2 листопада, Роскомнадзор готується продемонструвати Програмно-апаратний комплекс контролю (ПАК), який з грудня цього року буде слідкувати за дотриманням закону про ЗМІ про неприпустимість зловживання свободою масової інформації.

Для моніторингу текстів у системі закладений словник більш ніж на 5 мільйонів слів і словосполучень. Комплекс буде також відстежувати порнографічні знімки та відео.

З грудня робот буде обходити за списком, який є в Роскомнадзор, всі сайти, зареєстровані як засоби масової інформації, і механічно відслідковувати на них "заборонені" слова і словосполучення. Підозрілі сторінки будуть направлятись на розгляд співробітників Роскомнадзору, які й будуть приймати щодо них рішення.

Як розповів МК помічник керівника Роскомнадзора Михайло Воробйов, нічого принципово не зміниться, тому що цей моніторинг здійснюється і зараз, просто робиться це власноруч, через пошукові системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італійська Вікіпедія "самознищилась" на знак протесту проти цензури

Як розповіла "Вести ФМ" генеральний директор агентства "Стратег" Катерина Аксьонова, в 5 млн заборон потрапили слова і словосполучення, які належать за певними ознаками до екстремістських, що закликають до міжнаціональної ворожнечі, до порушення існуючого ладу і так далі.

У відповідь на появу багатомільйонного списку заборонених слів в інтернеті вже прозвучали заяви про введення цензури.

Як пояснює експерт, ПАК буде просто копіювати роботу інтернет-пошукачів: "Ця система давно вже створена, вона називається "Яндекс" або Google. Якщо у спецслужб є бажання аналізувати особисті дані, з яких 99% присвячені кішечкам і песикам і лише один відсоток стосується якихось політичних чи екстремістських висловлювань, то вони можуть займатись цим прямо зараз".

Побачити "комплекс контролю" фахівці зможуть вже 2 листопада, а те, наскільки він ефективний у дії, буде зрозуміло через кілька місяців, коли розробникам доведеться звітувати про знайдені в мережі протиправні матеріали.

Зараз ви читаєте новину «У Росії для ЗМІ ввели заборонений список з 5 млн слів і словосполучень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути