Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2012 12:55

У глибинах Тихого океану виявили невідомих гігантських раків

У глибинах Тихого океану виявили невідомих гігантських раків

Біля берегів Нової Зеландії на глибині семи кілометрів виявлене гігантське ракоподібне, про існування якого біологи до цих пір нічого не знали.

Істота належить до різновиду різноногих ракоподібних, які зазвичай не перевищують у довжину 2-3 см. Найбільша особина, виявлена ??в западині Кермадек у Тихому океані, досягає в довжину 34 см. "Вони нагадують тарганів розміром з черевик", - заявив Алан Джемісон з Абердинського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли четверту планету, схожу на Землю

Ці дивні істоти попалися у велику металеву пастку. У воду також була спущена відеокамера, укладена в сапфірову сферу для захисту від гігантського тиску води на таких глибинах.

Біологи з Шотландії і Нової Зеландії спіймали сім ракоподібних. В об'єктив відеокамери потрапили ще дев'ять. Виявилося, що ці ракоподібні мешкають у великих кількостях на самому дні океанських западин, довгих та вузьких жолобах, які можуть досягати в глибину майже 11 км. Це невеликі, але надзвичайно активні істоти, які живуть у повній темряві й ніколи не піднімаються на поверхню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли 2200-річну мумію з раком простати

Про існування "супергігантів" вперше заговорили після того, як подібних тварин знайшли в 1980-х роках біля узбережжя Гавайських островів. Згодом схожих ракоподібних бачили в антарктичних водах, де їх величина досягає 10 см.

Однак нова знахідка поставила рекорд по фізичних параметрах. "Те, що настільки велика істота так довго залишалася непоміченою, свідчить, як мало ми знаємо про життя новозеландського глибоководдя", - сказав доктор Ешлі Роуд з Новозеландського інституту океанографії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли яйця динозаврів, відкладені 190 млн років тому

Колись океанські западини вважалися позбавленими життя, так як там величезний тиск, холодно і темно. Однак в останні роки вчені роблять одне за іншим відкриття, які підтверджують припущення про те, що життя в цих глибинах океану багате й різноманітне.

Зараз ви читаєте новину «У глибинах Тихого океану виявили невідомих гігантських раків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути