понеділок, 27 квітня 2009 10:32

У Єгипті знайшли 30 унікальних мумій (ФОТО)


Археологи виявили біля піраміди в Лахуні, Єгипет, декілька мумій. Мумії знаходилися усередині яскраво розфарбованих дерев"яних саркофагів.

Поховання було знайдене ще більш століття тому назад і вважалося повністю дослідженим. Гробниці були споруджені поверх поховань ранішого періоду.

Археологами було виявлено декілька десятків мумій часів правління фараона 12-ої династії Сенусерта II, зокрема близько 30 - добре збереглися. Деякі мумії були покриті молитовними текстами про захист покійних.

Розташовані поблизу Фаюмського оазису десятки поховань дозволяють детально представити розвиток єгипетської похоронної архітектури і традицій від Середнього Царства до римського панування.

Незабаром буде офіційно оголошено про ще одну значну знахідку, колись приховану під товщею вапняку. Вона показує, що знахідка насправді на тисячу років старша, ніж спочатку вважалося.

"Раніше вважалося, що поховання засноване Сенсуретом II, четвертим фараоном 12-ої династії. Але в світлі нового відкриття, нам доведеться змінити теорію. Скоро ми оголосимо про цю знахідку", - сказав керівник розкопок Абдул Рахман Аль Аєді.

Аєді розповів, що до розкопок в районі Лахуна його привела незадоволеність результатами археологічних досліджень, проведених в XIX столітті. За його словами, ці результати не відповідали значущості гробниць. "Розмір поховання величезний. І я подумав, що ми можемо розкопати багато ділянок тут. На початку розкопок я думав, що ми зможемо переписати історію цієї області, і я був правий", - сказав він.

Археологи знайшли головний вхід в піраміду минулого року в 16-метровому колодязі. Пізніше вони виявили склад посуду і іншого начиння усередині, і лише в останні декілька місяців вдалося знайти мумії в кам"яних могилах.

За матеріалами Reuters, Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті знайшли 30 унікальних мумій (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути