пʼятниця, 09 січня 2009 10:59

У Єгипті виявили гробницю жінки-фараона віком 4300 років

Археологи виявили частини мумії, які, ймовірно, належать до цариці Сешестет, правили Єгиптом 4300 років тому.

Тіло правительки знайшли в нещодавно відкритій піраміди Саккара, розповів відомий егіптолог та історик доктор Захі Хавас.

Написи з ім"ям дослідники не виявили, однак, за словами доктора Хаваса, "все вказує на те, що це саме Сешестет". Вона була матір"ю тітки, засновника шостої династії фараонів Єгипту.

Такі стародавні мумії є надзвичайно рідкісної знахідкою - в основному знайдені вченими останки фараонів датуються періодом після 1800 року до нашої ери.

Історики припускають, що Сешестет, одна з небагатьох жінок-фараонів, правила Єгиптом протягом 11 років.

Археологам знадобилося п"ять годин, щоб підняти кришку саркофага. У числі знайдених ними останків - череп, кістки ніг і таза, інші частини тіла, загорнуті в полотно, а також предмети посуду і золоті плетені футляри для пальців.

За словами доктора Хаваса, в давнину гробниця цариці Сешестет піддалася нападу мародерів, які викрали з саркофага практично всі цінності.

Нагадаємо, піраміду XXIV століття до н.е з тілом Сешестет виявили в листопаді минулого року в древньому Некрополі на Півдні Каїра.
  У Єгипті відкопали нову піраміду

Відзначимо, в 2004 році єгипетським археологам вдалося виявити ім"я найдавнішого єгипетського царя, висічене на скелі в оазисі Ель-Харга на півдні країни - Аа, повідомляє BBCrussian.com.
Зараз ви читаєте новину «У Єгипті виявили гробницю жінки-фараона віком 4300 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути