Ексклюзиви
пʼятниця, 22 жовтня 2010 15:44

Теорію відносності Ейнштейна поставлено під сумнів

Теорію відносності Ейнштейна поставлено під сумнів

У ході досліджень з використанням надточних інструментів новітнього покоління під сумнів поставлено ряд основ сучасної фізики, включаючи теорію відносності Альберта Ейнштейна і постійну величину швидкості світла.

Як передає ИТАР-ТАСС, про це сьогодні повідомив британський науковий тижневик "New Scientist".

Проведений відомим австралійським астрофізиком Джоном Уеббом і його учнями аналіз проходження світла віддалених галактик через утворені сполуками металів космічні хмари показав, що число альфа не є сталим.

Воно може бути більше або менше залежно від того, з якої точки простору здійснюється її обчислення.

Стала тонкої структури (альфа) визначає електромагнітну взаємодію і вважається сучасною фізикою незмінною і непорушною, що лежить в основі наукового розуміння світобудови. Як зазначає "New Scientist", роботи Джона Уебба показали, що це не так.

Виявлені австралійським вченим факти свідчать про те, що закони фізики мають відносний характер і залежать, в тому числі, від місцезнаходження у Всесвіті об'єкта, який підлягає вивченню і виміру.

Перетворення константи альфа на змінну величину позбавляє сучасну науку ще одного непорушного положення - симетрії Лоренца.

Згідно із симетрією Лоренца , закони фізики ідентичні на всьому просторі Весесвіту. Вона лежить в основі спеціальної теорії відносності Ейнштейна і постулату про незмінність швидкості світла.

Зараз ці наріжні положення сучасної фізики, включаючи постійну величину швидкості світла, поставлені під сумнів.

Ще один можливий наслідок відкриття Уебба - підтвердження так званої струнної теорії всесвіту, яка передбачає наявність паралельних світів.

Зараз ви читаєте новину «Теорію відносності Ейнштейна поставлено під сумнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути