четвер, 02 грудня 2010 16:10

Стрес заважає сидіти на дієті

Стрес заважає сидіти на дієті

Стрес і жорстка дієта несумісні. До такого висновку прийшли американські дослідники. Як з'ясувалося, зміни в організмі, що викликаються навіть помірною дієтою, призводять до різкого зростання сприйнятливості стресових ситуацій. Що, у свою чергу, виражається в бажанні споживати більше висококалорійної їжі і є причиною зриву більшості дієт.

В основі роботи, виконаною групою учених під керівництвом Трейсі Бейл, лежить спостереження, що свідчить: більшості людей не вдається утримати вагу, якої вони досягли в результаті дієти. Згідно з припущенням Бейл, провиною всьому могла бути підвищена сприйнятливість до стресу, яка при хронічній схильності людей до стресових ситуацій виражається в постійно підвищеному рівні гормону кортизолу.

Кортизол сприяє виробленню організмом додаткової енергії, насичуючи кров цукрами, що допомагає людям впоратись зі складними ситуаціями.

"Ця робота показує, що протистояння стресу під час дієти може істотно збільшити шанси на успіх (дієти)", - зазначив незалежний експерт Джефрі Зігман з Техаського університету.

Для перевірки своєї гіпотези Бейл провела експеримент, в якому групі мишей належало протягом декількох тижнів харчуватися скороченим на 25 % добовим раціоном. При зниженні ваги на 10-15 %, що відповідає помірній дієті у людей, ця група зазнавала легкої стресової дії - гучних звуків. Аналізи показали, що високий рівень кортизолу в їхньому кровотоку зберігався довше, ніж у контрольної групи мишей, що говорить про підвищену схильність до стресу.

Аналіз генетичної активності також показав підвищені концентрації білка, стимулюючого вироблення кортизолу в організмі мишей. Крім того, миші, які перенесли дієту, знову діставши доступ до стандартного добового раціону, були схильні вживати більше їжі, аніж контрольна група. При цьому рівень гормонів, стимулюючих апетит, навіть після вживання висококалорійних продуктів залишався в їхньому організмі помітно вище стандартного.

Kleo.ru

Зараз ви читаєте новину «Стрес заважає сидіти на дієті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути