Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2007 12:55

Сперму добуватимуть із кісткового мозку

Групі німецьких дослідників вдалося отримати клітини-попередники сперматозоїдів із стовбурових клітин кісткового мозку людини. Таким чином, учені зробили важливий крок до створення штучної сперми людини в лабораторних умовах.

Дослідження, виконане групою фахівців під керівництвом професора Каріма Найернії (Karim Nayernia), проводилося в Германії на базі Геттінгенського університету. Учені використовували мезенхімні стовбурові клітини, витягнуті із зразків кісткового мозку чоловіків-добровольців. У нормі ці клітки диференціюються на клітини кісткової, хрящової, м"язової або жирової тканини.

Дослідникам вдалося змінити напрям диференціації клітин і перетворити їх на сперматогонії – попередниці зрілих сперматозоїдів, що мають подвійний набір хромосомів. Для того, щоб стати повноцінними сперматозоїдами, сперматогонії мають пройти ділення мейозом, під час якого число хромосомів в них зменшиться удвічі. Довести процес до цієї стадії в лабораторних умовах не вдалося.

За словами професора Найернії, для того, щоб отримати з кісткового мозку людини повноцінну сперму, ученим може знадобитися від трьох до п"яти років досліджень. Тільки після цього стане зрозуміло, чи знайдуть подібні технології застосування в медицині, наприклад, при лікуванні чоловічого безпліддя.

У минулому групі Найернії вдалося отримати життєздатні штучні сперматозоїди з ембріональних стовбурових клітин мишей. Запліднені цією спермою самки гризунів принесли живе потомство в 2006 році. Втім, всі народжені таким чином миші страждали численними природженими дефектами і володіли значно меншою, в порівнянні з нормальними особинами свого виду, тривалістю життя, передають MEDновости.

Зараз ви читаєте новину «Сперму добуватимуть із кісткового мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути