Ексклюзиви
середа, 19 квітня 2023 10:36

Столичний район зрівняли із землею

Столичний район зрівняли із землею
За два роки більше 80 тис. жителів гетто померли від хвороб, голоду і поневірянь. Фото: inftaran.info

За наказом рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера 19 квітня 1943-го загін німців почав ліквідацію єврейського гетто Варшави. Лише за останній місяць загинуло 56 тис. його мешканців.

Варшавське гетто заснували 1940-го за наказом губернатора Варшавського округу Людвіга Фішера. Нацисти відгородили стіною частину міста і переселили туди усіх варшавських євреїв - більше 400 тис. Одним з основних способів добути їжу в Варшавському гетто була контрабанда. Ночами товар перекидали через колючий дріт.

За два роки більше 80 тис. жителів гетто померли від хвороб, голоду і поневірянь. Через три роки у гетто залишилися тільки 60 тис євреїв. Більшість були вже знищені у винищувальному таборі в Белжеці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матерів розстрілювали з грудними дітьми на руках

Вони ховалися в підземних бункерах і відмовлялися здаватися. Від польських підпільних організацій повстанці отримували допомогу. Добірні сили СС увійшли на територію гетто вночі 19 квітня.

Кількість повстанців за різними даними становили півтори тисячі людей, в тому числі багато жінок. Нацисти спалили і підірвали всі будівлі на території. Бої тривали 27 днів. Загони СС та поліції оголосили про придушення повстання 16 травня.

У Варшаві 16 жовтня 1940-го нацисти обнесли триметровою стіною і колючим дротом територію житлових кварталів спеціально для проживання євреїв. Їм наказали переїхати в гетто та заборонили виходити за межі.

Зараз ви читаєте новину «Столичний район зрівняли із землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути