вівторок, 24 січня 2012 09:36

Сьогодні на Землі очікується потужна геомагнітна буря

Сьогодні на Землі очікується потужна геомагнітна буря

Наукові супутники НАСА зареєстрували могутній спалах на Сонці, що супроводжувався 22 січня викидом корональної маси. Ця розпечена плазма - потік протонів, електронів і важких елементів, досягне Землі сьогодні о 18:00 мск. Ступінь передбачуваної геомагнітної бурі на нашій планеті оцінюється в межах "помірної або сильної". З таким попередженням виступив у понеділок Центр прогнозу космічної погоди, підрозділ Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, повідомляють Вести з посиланням на ИТАР-ТАСС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсильніша за 5 років магнітна буря порушила радіозв'язок

Спостереження за Сонцем і наслідками прояву активності світила ведуть Обсерваторія сонячної динаміки (ОСД), космічна обсерваторія Сохо і Обсерваторія сонячно-земних зв'язків (СТЕРЕО). Усі вони є науковими інструментами НАСА. "Практично немає сумнівів у тому, що потік рухається в напрямку Землі. Згідно з попереднім вивчення даних Сохо і СТЕРЕО, плазма завдасть сильного удару по магнітному полю в районі Північного полюса Землі 24-25 січня", - вказується у попередженні центру.

У найближчі години потрібно скорегувати маршрути полярних польотів, уточнила заступник глави Національного управління океанічних і атмосферних досліджень Кеті Салліван.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Землі очікується найсильніша за останні півтора століття магнітна буря

Безпосередньої загрози екіпажу Міжнародної космічної станції (МКС) немає, повідомили в НАСА. "Бортінженери вивчили прогноз викидів і вважають, що додаткові заходи щодо забезпечення захисту екіпажу не потрібні", - уточнив офіційний представник космічного відомства США Келлі Хамфріс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потужна магнітна буря 2013 року паралізує життя на планеті

Корональні викиди плазми на Сонці можуть призвести до порушень роботи приладів супутників, наземних засобів зв'язку і викликати магнітні бурі, але безпосередньої небезпеки для людини не представляють.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні на Землі очікується потужна геомагнітна буря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути