пʼятниця, 17 червня 2011 00:00

2013 року буде найсильніша магнітна буря

Автор: фото: REUTERS
  Останні найсильніші спалахи на Сонці сталися в жовтні 2003 року. Після них вийшли з ладу 30 супутників. У природі змін не помітили
Останні найсильніші спалахи на Сонці сталися в жовтні 2003 року. Після них вийшли з ладу 30 супутників. У природі змін не помітили

7 червня на Сонці стався незвичайний потужний спалах. Розпечена плазма спершу піднялася, а потім опустилася на половину поверхні зірки.

— Це було видовищне виверження, зі спалахом і викидом частинок з високою енергією, — говорить астрофізик Алекс Янг із Центру космічних польотів Годдарда. — Ніколи не бачив, щоби Сонце так випускало протуберанці. Складалося враження, що хтось зметнув угору згусток пилу, потім він осів.

Експерти американського космічного агентства НАСА прогнозували, що за одну-дві доби заряджені частинки досягнуть Землі та збурять її електромагнітне поле. Вони рухалися зі швидкістю 5 млн км/ год. Більшість заряджених частинок пролетіли повз нашу планету, тому не  зашкодили роботі приладів. Завідувач відділу сонячної активності Київського університету ім. Шевченка 61-річний Всеволод Лозицький пояснює, що такі викиди рідко впливають на Землю.

— Це був дуже красивий спалах середньої потужності. Спеціалісти побоювалися, що він викличе сильну магнітну бурю. Але плазма далеко не полетіла, а повернулася по силових лініях магнітного поля Сонця назад. Буває, що викид розмикає силові лінії — і як струмінь чи гармата летить у міжпланетний простір. Якщо на шляху потрапляє Земля, то плазма збурює її магнітне поле. Воно починає коливатися — це і є буря. Зазвичай частинки доходять за одну-дві доби після спалаху, який триває 3–4 години.

Магнітні бурі оцінюють за 9-бальною шкалою. 9 червня  електромагнітне поле було 3 одиниці. Найсильнішої очікують 2013 року.

— Очевидно, що така сильна буря якимось чином діє на рослини та птахів. Але прямого впливу на живі організми не має. Не доведено, що кити викидаються на берег чи птахи збиваються з курсу через це. У жовтні–листопаді 2003 року були найсильніші за останні 30 років спалахи на Сонці. Після них вийшли з ладу 30 супутників. Космонавти залізли в допоміжний модуль, щоби зменшити дозу радіації. На атомній електростанції спрацювала система захисту. Проте у природі змін не помітили.

Зараз ви читаєте новину «2013 року буде найсильніша магнітна буря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути