Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 12:25

Сліпим пацієнтам вперше пересадили штучні очі

Це диво створили британські хірурги з лондонської лікарні "Морфілдс". Розробка штучних очей велася давно, проте випробувати їх на людях медики зважилися тільки тепер.

Оскільки операція була зроблена зовсім недавно і пацієнти ще не встигли опам`ятатися, прогнозувати їх подальший стан лікарі поки не беруться. На даний момент відомо тільки те, що пацієнти почали розрізняти слабкі світлові відблиски і тіні. Проте, такий результат вже дозволив лікарям говорити про справжній прорив в очній хірургії. За словами учасника операції лікаря Ліндона Де Круза, в незабаром новітні технічні розробки зможуть повернути зір тисячам незрячих людей.

Самі штучні очі є мікроскопічними ретрансляторами, які прийматимуть і оброблятимуть візуальну інформацію із зовнішніх приймачів. А ці приймачі, у свою чергу, розташуються на спеціальній оправі на обличчі. Тобто, за іронією долі, навіть у випадку вдалого результату операції без окулярів пацієнтові не обійтися. Хоча, звичайно, це краще, ніж собака-поводир і тростина.

Поки ставити "штучні очі" лікарі можуть не всім. Розробка може допомогти тільки пацієнтам, які осліпнули в результаті пігментозу, - захворювання, унаслідок якого атрофується сітківка ока. Як стверджують лікарі, вони зможуть боротися з цією недугою на всіх стадіях її розвитку. Щоб встановити людині імплантат, не треба чекати, поки вона осліпне: "штучне око" не лише частково відновлює зір, але і перешкоджає руйнуванню сітківки, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Сліпим пацієнтам вперше пересадили штучні очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути