четвер, 04 листопада 2010 09:26

Самка змії народила 22 дитинча без участі самців

Самка змії народила 22 дитинча без участі самців

Вчені університету штату Північна Кароліна в США зробили неймовірне відкриття. Самка удава Boa Constrictor народила 22 дитинча без участі самців. Раніше такий рідкісний спосіб розмноження, або партеногенез, у змій не був відомий.

Унікальне потомство з'явилося в однієї з самок удавів, незважаючи на те, що вона перебувала в одній клітці з чотирма самцями. Тим не менш, вони не могли бути батьками її потомства, як показав аналіз їх генів.

У молодих удавів був виявлений унікальний набір хромосом, який раніше вдавалося отримати тільки штучним шляхом. Вони є наполовину клонами своєї матері, повідомляє Утро.ру із посиланням на BBC.

Партеногенез, або розмноження без участі самців, широко поширений у комах та інших безхребетних тварин. Тим не менш, у хребетних, наприклад, у риб, рептилій і ссавців, такі випадки надзвичайно рідкісні. Вченим вдалося виявити партеногенез у деяких ящірок, у тому числі у комодского дракона, і в акул.

Розмноження без участь самців має свої переваги і недоліки. Якщо чисельність виду дуже мала і йому доводиться виживати в суворих умовах, такий спосіб може виявитися вигідним. У той же час, нове потомство не буде нічим відрізнятися від своїх матерів і тому в майбутньому не зуміє пристосуватися до мінливих умов.

Крім того, таким чином можуть зберігатися будь-які спадкові захворювання. Нарешті, при партеногенезі в принципі не може бути сексу і сексуального життя.

Зараз ви читаєте новину «Самка змії народила 22 дитинча без участі самців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути