понеділок, 11 березня 2019 12:17

Розповіли, як виглядали дитинчата тиранозаврів

Розповіли, як виглядали дитинчата тиранозаврів
Розповіли, як виглядали дитинчата тиранозаврів. Фото: NYT.

Дорослий тиранозавр рекс був розміром з міський автобус. Але палеонтологи вважають, що дитинчата цього хижака були не більше 1 м в довжину, а їх тіло покривав щільний густий пух.

Дослідження провели Марк Норелл, куратор відділу копалин амфібій, рептилій і птахів в місцевому музеї і Грегорі Еріксон, палеобіолог з Університету штату Флорида, передає The New York Times.

Вчені визнають, що зараз все ще мало даних про дитинчат тиранозаврів, але скоріш за все, вони вилуплювались з пухом, який зігрівав їх і маскував від небезпеки.

"Судячи із історичних доказів, динозаври вилуплювалися з яйця так само, як сучасні кури", - стверджує експерт по динозаврам Марк Норелл.

На думку Норелла, дитинчата, які щойно вилупились із яйця ставали легкою здобиччю для хижаків. Багато з них не доживали і до року. Ті ж, які виживали, швидко росли і набирали в день по три кілограми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали рідкісний вид косаток

Передні лапи малюків були набагато довші ніж у зрілих особин. У дорослого тиранозавра ці кінцівки не виконували життєво важливих функцій. Та автори дослідження припускають, що вони мали значення саме в період дорослішання.

З огляду на те, що найближчими родичами тиранозавра сьогодні вважаються кури і страуси, вчені спиралися на будову тіла і повадки цих птахів, щоб відтворити модель маленької особи.

"Велику частину часу вони були хижаками другого або навіть третього рівня. Більшу частину своєї історії тіранозаври не були такими вже особливими. Хоч згодом, стали домінуючими хижакоми в Північній Америці. Це урок того, як працює еволюція: без зумовленого плану", - сказав доктор Брусатте.

Бджолам під силу освоїти деякі математичні навички, і всі вони мають різні рівні "здібностей".

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як виглядали дитинчата тиранозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути