пʼятниця, 18 січня 2008 15:38

Роман Гольд має 70 мобілок

23-річний киянин Роман Гольд за шість років зібрав 70 мобілок. Почалося з того, що 2002-го його товариш Алекс виїжджав до Канади. Подарував на згадку "Нокію 720".

— Із цією мобілкою не страшно ходити вночі, — сміється Роман.

Чорний апарат із металевою основою завбільшки, як дві великі цеглини. Важить близько 1,5 кг. Стара автомобільна модель, що працювала в стандарті NMT, була поширена в Україні перед GSM. Цим телефоном чоловік практично не користувався. Тоді його можна було підключити лише до UMC. І то було дорого.

Роман почав збирати телефони. Подорожуючи, купував їх по всьому світі на стихійних ринках. В Україні улюблене місце Гольда — столичний радіоринок.

— Підхожу й кажу: "Купую телефони, які у вас більше ніхто не купить!". Це діє. Показують весь мотлох. Дещо з нього можна вибрати.

Каже, одного разу чоловік приніс йому великий чорний пакет із телефонами.

— Та майже всі ті моделі в мене вже були. Але мобілок п"ять я таки взяв.

Найдорожчий телефон "Нокія 6250" Роман купив у Санкт-Петербурзі за $100. Він сім років валявся на складі. Ця модель вважається найміцнішою у світі. Найдешевший — чорний моноблок "Філіпс Твіст" 1998 року. На радіоринку він коштував 10 грн. 70 мобілок обійшлися Гольду в понад $500.

Найбільше в його колекції "Моторол". Трохи менше "Нокій".  Лише п"ять "Соні Ерікссонів".

— "Моторола" швидко оновлялася. І часто зустрічаються незвичні моделі, — говорить Роман.

Для розмов Гольд спершу користувався "Моторолою". Потім, каже, вона "спортилася" й чоловік перейшов на "Нокію". Восени придбав комунікатор "Асус Р525" — перекупив за $250.

Купую телефони, які у вас більше ніхто не купить

— Мені він подобається, бо там є іврит, — розповідає Роман, — я люблю нею читати. А ще його можна перетворити на міні-ноутбук. Треба тільки підключити клавіатуру.

В Україні Роман також користується телефоном "Філіпс Ксеніум9@9++". За кордом — "Нокією 6250".

— Ставлю туди міжнародний номер. Є така картка оператора "Telme". Із неї можна дзвонити в будь-яку країну по гривні за хвилину. І вхідні практично безкоштовні.

Раніше у відрядження брав "Алкатель" із висувною антеною. Довго подобалася "Моторола STAR TAC M6088". Каже, функціональність в ній ніяка, зате понад тиждень тримала батарея.

Мобільні телефони Роман зберігає в шафі за склом. Каже, іноді знайомі заходять подивитися колекцію. У ній могло б бути 72 телефони. Два — втопилися. Яскраво жовтий "Ерікссон R310" впав у річку поблизу Львова. А "Соні Ерікссон R250SPRO" — у річку під Києвом.




Чотири трубки викликали підозру охоронців

В Ізраїлі з Романом Гольдом стався курйоз.

— Я був у Єрусалимі на конгресі, хотів зайти до парламенту. Був одягнений у військовий жилет, а в ньому — чотири мобілки. Із кишені виглядала рація. Ми з другом взяли дві рації, щоб за кордоном говорити дешевше. Тож стою я перед охороною з купою телефонів і рацією, з якої постійно щось белькоче. Мене годину допитували, — сміється чоловік. — Відтоді більше одного телефону до Ізраїлю не беру.


Березовський говорив по "Соні Z1"


У колекції Романа Гольда є мобільний "Соні Z1" сірого кольору. Таким користувався російський політик Борис Березовський. Є "Моторола", з якої в Україні зробили перший GSM-дзвінок.

— У мене є виробники, про яких ніхто й не чув — гордо каже Гольд. — Наприклад, "Aeg". Ця фірма займається виробництвом побутової техніки та електроінструментів. Я такий телефон купив на кардачах. Маю також американський "Qalcomm" і датський "Dancall".

Зараз ви читаєте новину «Роман Гольд має 70 мобілок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути