Ексклюзиви
понеділок, 27 серпня 2012 11:49

Рівнянки 1930-х носили французькі капелюшки
29

Фотографи часто виходили у місто і фотографували простих перехожих
Фото: Фото: Олена Власова
Таку виставку вирішили зробити до Дня міста
Рівняни залюбки розглядали старі знимки
Жінки роздивлялися тодішню моду

На майдані Незалежності у центрі Рівного відкрилася виставка довоєнних світлин – її приурочили до Дня міста, який традиційно відзначають в останню неділю літа.

Фотографії жителів міста 1930-х років збільшили в десятки разів і роздрукували. Плакати розмістили на стендах біля пам'ятнику Тарасові Шевченку. Подивитися виставку безкоштовно можуть усі бажаючі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фотограф Єфрем Лукацький показав вражаючі "Моменти часу"

"Це ідея заступниці міського голови Рівного Галини Кульчинської. Я принесла їй кілька старих маленьких фотокарток, які нам дали корінні мешканці – розміром 6х9 см, - розповідає Галина Данильчук, завідуюча відділом виставок з обласного краєзнавчого музею. – З понад сотні світлин ми відібрали 66 найцікавіших, збільшили і виставили їх на оглядини на майдані".

Біля стендів розмістили кілька речей тієї епохи – крісла, дерев'яну шафу з вбудованим годинником, друкарську машинку, касовий апарат, гасову лампу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гітлер забороняв фотографувати своє робоче місце

"Дивись, хіба то українці? Зовсім інші люди – наче в Парижі, - вигукує племінниці 62-річна Надія Пилипчук, яка гуляє площею. – Всі усміхаються,  знімають капелюха при зустрічі. І не скажеш, що в нас колись така культура була!"

"Не треба думати, що рівняни ходили у кирзових чоботях і фуфайках. Це не так, - заперечує Галина Федорівна. – У ті часи місто було під владою Польщі, воно мало геть інший стиль буття. Жінки, як бачите, носили модні капелюшки та рукавички – могли зайти до маленької єврейської крамниці і замовити останню новинку з Парижа і її привозили сюди за тиждень. Зверніть увагу на взуття і одяг – вони виглядають добротно і водночас елегантно. Ймовірно, ці фотографії були зроблені у недільний день, коли люди гарно вбиралися до церкви".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві покажуть колекцію фото з життя Фріди Кало

За словами науковця, на фотокартках зображені пересічні жителі міста. Хоча на одному з великих фото усміхається колишній рівненський бургомістр Полікарп Бульба – крокує під руку з дружиною Марією та невідомим молодим чоловіком.

"Не лише багатії могли дозволити собі зробити фото на пам'ять. У Рівному було кілька престижних фотоательє, однак майстри часто виходили на центральну вулицю і знімали простих перехожих. Популярні були знімки з видом на костел (нині органний зал) або на "волю" – на фоні пейзажу з моста через річку Устю. Наша центральна вулиця Соборна тоді називалася вулицею Третього травня, - додає Галина Данильчук. – Подекуди на фото помітні вивіски польською мовою – торгові лавки, перукарні. На жаль, більшості людей на фотографіях ми не знаємо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 1941-го із Закарпаття до СРСР втекло 10 тисяч селян

"Місто змінилося не в кращий бік – багато сміття і шуму, - дає свою оцінку корінна жителька Віра Тучак, 72 роки. – За часів моєї молодості в Рівному жило всього 30 тисяч людей, але ми були іншими – веселішими, щедрішими та більше вірили у завтрашній день. Нині біля собору набудували кілька торгових центрів та кафе – прямо з пива йдуть на службу Божу. Кілька років тому на честь померлого мера Віктора Чайки висадили трояндову алею за кінотеатром, але квіти звідти постійно крадуть - викопують і пересаджують собі на дачі. Звідки тут узятися культурі?"

Зараз ви читаєте новину «Рівнянки 1930-х носили французькі капелюшки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути