вівторок, 17 липня 2012 07:30

Гітлер забороняв фотографувати своє робоче місце

У севастопольському Музеї Шереметєвих виставили інсталяцію бункера, в якому розмістили робоче місце німецького генерал-майора. За основу взяли бункер Адольфа Гітлера. В такому він переховувався наприкінці Другої світової війни.

— Ми передали точну картинку бункера, коли радянські війська 29 квітня 1945 року ввійшли в Берлін. Саме так його відзняли наші солдати. Лишився останній недодрукований наказ про нагородження, попільниця з недопалками, порожні пляшки з-під вина на столі, а під столом з-під рому. Його виготовляли спеціально для німецьких солдатів, — розповідає автор виставки 33-річний Данило Бержицький.

Данило — історик, спеціалізується на Другій світовій війні.

— Ідея виникла на старий Новий рік. Ми курили біля інсталяції "Кулеметна точка Радянської Армії", і хтось сказав: "Вам тут не вистачає німецької точки". І ми подумали — точно не вистачає. На другий день почали досліджувати німецькі бункери. Я передивився кілька фільмів і фото в інтернеті, прочитав німецьку книжку "Бункер Другої світової війни", і вирішили створити бункер фюрера. Знімали його тільки радянські та американські війська. Німцям Гітлер забороняв це робити. Потім почали купувати матеріали й підбирати експонати.

У бункері дві стіни й підлога. Площа 6 кв. м. Такі будували на глибині 40 м по всьому Берліні, починаючи з 1935 року. Стіни — завтовшки до 4 м. Висота стель сягала 3 м. Зовнішні кутки робили скошеними, щоб розсіювалась ударна хвиля. Бункери мали власні автономні дизель-генератори. Опалення не було.

— Ми вирішили відтворити робоче місце генерал-майора, бо він був одним із найближчих соратників фюрера. Про це свідчить червона стрічка на правій нагрудній кишені. Її давали за участь у Пивному путчі 1923 року, коли Німеччиною став правити Гітлер. Таку честь мали лише найближчі до нього люди.

На столі з червоного дерева стоїть фотографія старшого сина генерал-майора, а під пістолетом — листівка від молодшого, що прийшла з фронту. Біля пістолета — вісім патронів. Перед захопленням радянськими військами генерал-майор підготував наказ про нагородження Ежена Вало. На німецькій машинці "Ідеал" генерал-майор друкував наказ про ще одну нагороду для іншого солдата. На клавіатурі друкарської машинки на цифрі "5", замість звичного значка "%", — позначка "СС".

— Імовірно, генерал хотів застрелитися. Але не встиг, — припускає Данило Бержицький.

У шухляді столу — цукерки, упаковка вати, запальничка, кубинська сигара, заварник для чаю та гральні карти. На столі цигарки "Суліма". На стільці з порепаним шкіряним сидінням висить його форма.

— Усі предмети інтер'єру зараз дуже легко купити, бо ця епоха найближча до нас. Друкарська машинка часів Другої світової війни справжня. Цигарки "Суліма" також. В інтернеті коштують гривень 240. Їх же цілими партіями випускали. Правда, тютюн уже застояний, і курити їх не можна. А решта експонатів — копії. Оригіналів не виставляли, бо люди такі речі крадуть. Хоч у нас тут всюди висять камери.

Уся колекція в музеї належить Олексієві та Ігорю Шереметєвим. Перший — чоловік лікарки Ольги Богомолець.

Вхід коштує 40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Гітлер забороняв фотографувати своє робоче місце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути