Ексклюзиви
понеділок, 07 липня 2008 13:55

Рівень кислотності океанів росте

Рівень кислотності океанів росте
Учені із Стенфордського університету в США вчора опублікували в науковому щомісячнику Science статтю, в якій приводяться нові відомості про те, що світовий океан вбирає в себе все більше парникових газів, окислюючись і стаючи все більш ворожим для проживання більшості морських організмів, що живуть зараз. Подібна ситуація загрожує не тільки екології планети, але порушує важливі харчові ланцюги, зачіпаючи, зрештою, і людей.

Океани зараз абсорбують мільйони тонн парникових газів на рік. З одного боку це уповільнює процес глобального потеплення, але з іншою загрожує ще страшнішими наслідками для більшої частини риб, прибережних птахів і значної частини решти всієї екосистеми.

"Зараз практично неможливо передбачити, як подібне масштабне окислення позначиться на біологічній різноманітності всієї планети", - говорить Кен Калдейра, фахівець з атмосферних досліджень в Інституті Карнегі (Стенфорд, США).

Відзначимо, що близько двох тижнів тому на сайті Science з"явилася ще одна схожа публікація, проте підготовлена дослідниками з американського Управління океанічними і атмосферними дослідженнями. Тут стверджувалося, що за останніх 2 століття кислотність океанів виросла на третину. Більш того, якщо зростання викидів парникових газів продовжуватиметься тими ж темпами, що і зараз, то до 2100 року кислотність океанів виросте ще в півтора рази.

Учені пишуть, що проводили дослідження по всій протяжності берегової лінії США від Канади ка Мексики і прийшли до висновку, що сотням морських організмів загрожують надмірні концентрації Co2, а коралові рифи, розташовані в Карибській затоці, буквально з"їдені кислотною корозією, повідомляє Cybersecurity.ru.

Зараз ви читаєте новину «Рівень кислотності океанів росте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути