Ексклюзиви
вівторок, 27 жовтня 2009 12:55

Птахи змінюють температуру тіла для тривалого перельоту

Птахи змінюють температуру тіла  для тривалого перельоту

Перелітні птахи за своїм бажанням змінюють температуру власного тіла на кілька градусів, щоб швидко запасати жировий шар для тривалого перельоту.

Запорука успіху будь-якої тривалої подорожі - достатній запас енергії. Птахи змушені від"їдатися "про запас", що з урахуванням їх інтенсифікованого обміну речовин не так і просто. Міхал Войчеховські і Бері Піншоу з університетів Коперника і Бен-Гуріона відповідно виявили, що Чорноголова кропив"янка (Sylvia atricapilla) спеціально знижує температуру свого тіла, щоб швидше нагуляти побільше жирку.

З одного боку, додаткові кілограми - оптимальний резерв на час міграції, посухи або зими. З іншого - бонус істотно збільшує витрати на пересування.

Замість того, щоб згоряти в м"язах, жир починає запасатися

Оптимальне рішення - легкий і відносно енергоємний жир. Вуглеводи, що запасаються в печінці та м"язах у вигляді глікогену, в змозі забезпечити лише кілька годин роботи, а білок обходиться значно дорожче. Не дивно, що невеликі мігруючі птахи віддають перевагу саме жиру: його енергетична частка становить 85-95%, у той час як у протеїнів - лише 5-15%.

У горішках, що дозрівають якраз до початку міграції, досить і жирів, і протеїнів.

Але навіть цих запасів маленьким славкам часто не вистачає, і на шляху з Європи до Північної Африки і назад вони змушені робити зупинки (одну з них вони роблять в Ізраїлі). На ці перерви йде майже в два рази більше енергії і в сім разів більше часу, ніж на сам політ. Виходить, що оптимізація відпочинку, як це не дивно, заощадить значно більше ресурсів, ніж вдосконалення тактики польоту. Птахи змінюють життєвий режим, склад їжі і т.д.

Автори публікації в The Journal of Experimental Biology знайшли ще один важливий фактор: під час зупинок S. atricapilla знижують як денну, так і нічну температуру тіла на три-чотири градуси.

У пернатих скачки температури тіла - це як наслідок, так і одна з умов інтенсивного обміну речовин. Денна температура тіла птиці 42,5-43 ˚ С (для людини летальна), у них вона тримається вдень, а вночі при розслабленні м"язів і уповільнення травлення температура тіла денних птахів знижується в середньому до 37,5 ˚ С.

Під час зупинок нічна температура тіла істотно знижується, в середньому до 34,5 ˚ С, при цьому діапазон добових коливань залишається приблизно тим самим: денна норма для славок в Ізраїлі - 38,8 ˚ С.

Оптимальний час для набору маси тіла - ранок

Зниження тепловіддачі дозволяє значно прискорить набір маси тіла, адже замість того, щоб згоряти в м"язах, жир починає запасатися. За розрахунками Войчеховського і Піншоу, загальна економія досягає 30%. Втім, до такої оптимізації витрат вдаються зовсім не всі пернаті навіть у межах одного виду. Визначальною стає маса тіла.

Ссавцям, така унікальна лабільність не по зубах - наші ферменти, травні гідролази або внутрішньоклітинні кінази, працюють у більш вузькому температурному діапазоні. Але якщо ви все ж таки хочете скористатися пташиним підходом для набору ваги, то оптимальний час для цього - ранок, коли наш організм охолоджується на 0,1-0,2 градуса, зазначається в статті.

За матеріалом: Инфокс.Ру


Зараз ви читаєте новину «Птахи змінюють температуру тіла для тривалого перельоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути