вівторок, 29 вересня 2009 12:21

Подолати стрес допоможуть паузи і розмови

Подолати стрес допоможуть паузи і розмови

Не треба ставити перед собою нереальне завдання - захистити себе від негативних переживань. Вони не менш важливі, ніж позитивні емоції. Будь-яка нормальна людина деколи відчуває сум, розчарування, гнів. Але що б напруга не переросла в хворобу, треба намагатись нею управляти.

Існує безліч більш менш корисних рекомендацій, як долати стрес. Американські фахівці пропонують декілька загальних порад.

1) Виділіть для себе головні життєві цілі і сконцентруйте свої зусилля на їх досягненні. "Один з найдієвіших методів боротьби із стресом, - вважає Річард Ерл, - усвідомити, що найважливе для вас і вашої сім"ї і що необхідно зробити, щоб цього добитися". Навіть найскромніші досягнення на шляху до поставленої мети підвищують упевненість у собі і покращують душевне самопочуття.

2) Не нехтуйте спілкуванням. Людині, якій здається, що вона самотня, що вона залишилася наодинці зі своїми нерозв"язаними проблемами, просто необхідне товариство друзів і близьких. Навіть коротка телефонна розмова з другом подіє краще, ніж упаковка транквілізаторів.

3) Усуньте джерела напруги. Наприклад, якщо ви зрозуміли, що вас найбільше засмучує конфлікт із співробітниками і проблеми на роботі, - спробуйте налагодити конструктивні відносини і організувати спільну роботу. Ваші зусилля в цьому напрямі дозволять вам відчути впевненість у собі, яка неминуче переможе відчуття безвиході.

4) Використовуйте паузи для розслаблення. Майже щодня кожному з нас доводиться потрапляти в ситуації вимушеної бездіяльності або очікування - наприклад, в черзі, в транспорті і тому подібне Багатьох це дратує. Спробуйте, навпаки, використовувати ці хвилини для відпочинку від турбот і хвилювань.

5) Потурбуйтесь про обстановку, яка вас оточує. В оформленні свого житла не використовуйте великі плями червоного і жовтого кольору. Червоний колір збуджує, сприяє виділенню гормонів, що підтримують стрес. Крім того вчені стверджують, що діти частіше б"ються в приміщеннях з жовтими стінами. Найбільш заспокійливими є м"які пастельні тони зелено-блакитної гамми.

6) Обговорюйте з близькими свої проблеми. Сварки найчастіше відбуваються вдома - напевно, тому, що до вечора у всіх накопичується напруга, і досить будь-якого приводу для спалаху роздратування. Не шкодуйте часу для спокійної розмови з рідними. Висловивши вголос свою проблему, ви її вже майже вирішили.

7) Навчіться слухати. Ніколи не будьте впевнені, що ви одразу зрозуміли все, що хоче сказати співбесідник. Вислухайте його уважно, щоб не виникло непорозуміння. Так ви уникнете багатьох проблем і конфліктів.

8) Знайдіть резерви часу. Якщо причина стресового стану - дефіцит часу, подумайте, як вам раціональніше організувати своє життя. Спробуйте вранці вставати хвилин на п"ятнадцять раніше, ніж звичайно; так ви зможете спокійно зібратися і йти на роботу не поспішаючи.

9) Відпочивайте всією сім"єю. Не виснажуйте себе роботою понад міру. Якщо в найближчі два тижні ви не плануєте ніякого сумісного сімейного проведення часу, вам просто необхідно переглянути свої життєві цінності.

Хай у вашому житті знайдеться місце гумору і сміху. Так, професор психології Корнелського університету доктор Еліс Айзен вважає, що проглядання комедій - особливо всією сім"єю - помітно знижує психічну напругу.

Музика - це теж психотерапія. Частіше слухайте музику, яка покращує ваш настрій. Мелодію обирайте на свій смак.

Фізичні навантаження знімають нервову напругу. Крім того, регулярні фізичні вправи зміцнюють ваше здоров"я, а чим краще у вас зі здоров"ям - тим легше долати стрес.

Допомагає зміна діяльності, коли позитивні емоції від якогось приємного заняття витісняють сум. Хоча спроба долати сильний стрес такою ж сильною радістю таїть в собі загрозу. Студент, який біжить на дискотеку після виснажливого іспиту, фактично подвоює свій стрес і у результаті відчуває себе остаточно спустошеним.

Творець теорії стресу Ганс Сельє затверджував: "Стрес - це життя". І чи так вже треба з ним боротися? Поки ми живі, ми будемо радіти і сумувати. Звичайно, треба вміти розслаблятися, пом"якшувати напругу. Проте якщо вона зовсім зникне, то й життя закінчиться.

Зараз ви читаєте новину «Подолати стрес допоможуть паузи і розмови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути