середа, 23 листопада 2011 10:42

Палеонтологи знайшли гніздо з цілим виводком динозаврів всередині

Міжнародна команда вчених виявила в Монголії гніздо зі скам'янілими рештками 15 молодих динозаврів. Настільки велика "братська могила" дитинчат ящерів виявлена ??вперше.

У статті, яка вийшла в Journal of Paleontology, палеонтологи пишуть, що весь молодняк належить виду Protoceratops andrewsi, а також що нічого подібного археологи раніше не знаходили.

Гніздо має форму чаші діаметром приблизно 2,3 метри. Усередині нього вчені виявили 15 скелетів древніх ящерів, 10 з яких збереглися в усіх деталях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чудовиська-кракени могли в давнину вбивати найбільших динозаврів

Дослідивши кісточки, палеонтологи дійшли логічного висновку, що перед ними молоді особини. Усі скелети володіли характерними рисами: короткі морди, досить великі очі, відсутність рогів і так званих жабо.

Як би там не було, знахідка розповіла вченим чимало про життя протоцератопсів. Виходить, що малюки деякий час після свого народження росли в гнізді, а батьки піклувалися про потомство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ураган у США підняв на поверхню останки динозавра

Така велика кількість молодих динозаврів в одному гнізді також може означати, що й 70 мільйонів років тому тварини страхувалися від "дитячої" смертності, виношуючи велике потомство.

70 мільйонів років тому Монголія була наповнена різними тероподами, які серед іншого могли харчуватися й чужими дитинчатами. "Поблизу в тій же формації палеонтологи знаходили скелети відомого велоцираптора, для якого малеча могла б стати відмінними ласощами", - розповідає голова дослідження Девід Фастівський (David Fastovsky) з університету Род-Айленда.

Зараз ви читаєте новину «Палеонтологи знайшли гніздо з цілим виводком динозаврів всередині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути