середа, 14 липня 2010 15:10

Ожиріння в молодості забирає вісім років життя

Ожиріння в молодості забирає вісім років життя

Чоловіки, які страждають на ожиріння в двадцятирічному віці, вмирають на вісім років раніше за інших, стверджують співробітники Університету Копенгагена (Данія).

Вони вивчили дані про 5 тисяч чоловіків (1930 страждають на ожиріння і 3601 з нормальною вагою), які збиралися протягом майже всього їхнього життя, з 20 до 80 років. Дані про індекс маси тіла (відношення маси тіла до квадрату зросту в метрах, BMI) учасників у віці 20, 35 і 46 років учені порівняли з рівнем смертності в наступні роки, аж до 80-річного віку випробовуваних. Враховувалися також такі фактори, як рік народження, освіта і куріння.

Виявилося, що у будь-якому віці у людини з ожирінням, ризик померти вдвічі більший, ніж у його ровесника з нормальною вагою. Крім того, виявилося, що ожиріння у 20-річному віці є постійним фактором, що впливає на рівень смертності в наступні 60 років.

У цілому за період спостереження помер 1191 випробуваний. З тих учасників, хто дожив до 70 років, близько 70% не страждали ожирінням у 20-річному віці. Чоловіки, у яких у 20 років індекс маси тіла становив 25, піддавалися найнижчому ризику передчасної смерті. А в тих, у кого BMI перевищував 25, з кожною наступною одиницею індексу ризик ранньої смерті збільшувався на 10%.

Дослідники відзначають: більше 70% повних молодих чоловіків залишалися в тій же ваговій категорії в подальшому житті, а в групі випробовуваних з нормальною вагою за час спостереження ожиріння розвинулося тільки у 4%. За словами вчених, якщо до 20-річчя чоловікові вдається зберегти нормальну вагу, шанси стати гладким надалі досить малі.

Тепер датські фахівці мають намір з'ясувати, які хвороби можуть бути відповідальні за ранню смерть представників групи людей з ожирінням. Ймовірно, велику роль у цьому відіграють недуги, пов'язані з надлишковою вагою, серед яких серцево-судинні розлади, ендокринні порушення і деякі види раку.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Ожиріння в молодості забирає вісім років життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути