У лабораторних дослідженнях було встановлено, що вода йде зі шлунку через десять хвилин після її вживання. Спочатку рідина розбавляє шлунковий сік, тим самим серйозно перешкоджаючи травленню. Також вода змиває шлунковий сік в кишечник і тим самим гальмує травлення. А ось вода, випита через дві години після їжі, також поступає в шлунок, але шлунковий сік знаходиться в цей час в шлунку у великій кількості, і розбавлення йому вже не так страшно.
Шелтон радив пити воду за 10-15 хвилин до їжі, через 30 хвилин після прийому фруктів, через 2 години після крохмальної їжі і через 4 години після білкової. Це час коли вода не шкодитиме процесу травлення.
Прийом додаткової рідини за їжею також веде до поганого пережовування їжі.
Молоко - це не вода, але теж рідина. Перед проковтанням молока його якомога довше потрібно потримати в ротовій порожнині, для повнішого просочення молока слиною.
Як виявляється навіть безалкогольні напої з вуглекислим газом, такі як лимонад, мінеральна вода не покращують, а навпаки гальмують травлення. Зазвичай такі напої п"ють охолодженими, а холод, як відомо, перериває дію ензимів, Подібною дією володіє і морозиво.
А ось гарячі напої ослабляють тонус тканин шлунку і погіршують його здатність механічної дії на їжу.
Крім того висока і низька температури перешкоджають виділенню травних соків. Встановлено, що працездатність залоз найвища при температурі, що відповідає нормальній температурі тіла або, принаймні, не вище 40°С.
Вода в каві, чаї, какао, лимонаді і інші напої стимулюють апетит, і тим самим ведуть до переїдання. Кава і чай крім того навантажують нирки і систему виділення викликаючи, особливо влітку, рясне потовиділення, повідомляє Обзор.
Коментарі