пʼятниця, 14 листопада 2008 16:31

Нова технологія дозволить створювати діаманти будь-якого розміру

Учені з американського Інстітуту Карнегі у Вашингтоні створили нову технологію гарту алмазів, який дозволяє отримувати штучні камені будь-яких розмірів. Про це повідомляє New Scientist, а стаття опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Одним з методів отримання штучних алмазів є їх формування з суміші водню і вуглецьвмісного газу (пропану, ацетилену) на спеціальній підкладці. При цьому досягається достатньо висока швидкість росту - до 150 мікрон (10-6 метра) на годину, алмази, що виходять при цьому, містять велику кількість домішок.

Для позбавлення від них використовується дорогий процес відпалу: діаманти піддаються дії високих температур при високому тиску. Окрім вартості цього процесу перешкодою для повсюдного впровадження є обмеження на розмір отримуваних алмазів. Найкрупніші на сьогоднішній день штучні камені важать не більше 34 карат і не перевершують завширшки одного сантиметра.

Дослідникам вдалося створити нову технологію відпалу, у якої немає вказаних недоліків. Відпал відбувається при низькому тиску у високотемпературній водневій плазмі. Це дозволяє, за словами дослідників, понизити вартість, оскільки немає необхідності в підтримці високого тиску. З іншого боку, нова технологія не накладає умов на розміри каменя. У теорії можливо отримувати алмази будь-якої величини.

Дослідники вважають, що їх технологія знайде застосування в промисловості, зокрема для створення лінз для лазерів. Окрім цього через свою виняткову твердість алмази використовуються для створення ріжучих інструментів.

Зараз ви читаєте новину «Нова технологія дозволить створювати діаманти будь-якого розміру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути