вівторок, 22 травня 2018 15:28

National Geographic шокував знімками тварин, які гинуть від пластику
26

Стара пластикова рибальська сітка заплутала черепаху в Середземному морі біля Іспанії. Черепаха могла витягнути шию, щоб ковтнути повітря, але померла б від голоду, якби фотограф її не звільнив
Фото: National Geographic
Тваринам доводиться жити в світі пластикового сміття. Як цим гієнам у ефіопського міста Харер. Вони прислухаються, коли приїдуть сміттєвози, а потім шукають їжу в смітті.
Фотограф звільнив лелеку від поліетиленового пакета на полігоні із захоронення сміття в Іспанії. Такий пакет може вбити далеко не один раз: тіла загиблих тварин розкладаються, а пластик - ні
Під мостом в Бангладеш родина видаляє етикетки з пластикових пляшок, сортує зелені і прозорі пляшки і продає торговцю брухтом. Збирачі сміття заробляють 100 дол. на місяць.
На 2015 рік було вироблено понад 6,9 млрд тонн пластикового сміття. Близько 9% перероблено, 12% спалено, 79% звалено на полігонах.

Журнал National Geographic запустив інформаційну кампанію проти забруднення екології Planet or Plastic? ("Планета або Пластик?").

Щоб привернути увагу читачів до проблеми надлишку пластикового сміття у світовому океані журнал вийшов з обкладинкою, на якій поліетиленовий пакет в морі нагадує айсберг.

Як відзначають представники кампанії, вони прагнуть змінити думки людей щодо надмірного використання пластику. Адже пластикові відходи в океані щороку вбивають мільйони морських тварин. Від нього постраждали майже 700 видів. Також він розпадається на мікрочастинки, які потім з водою і рибою потрапляють у наш організм.

Журнал наповнений шокуючими фотографіями тварин і природи, які "потопають" у смітті: лелеки в пластикових пакетах, черепахи в рибальських сітках, поля і океани сміття.

"National Geographic документує історію нашої планети протягом 130 років, показуючи читачам по всьому світу захоплюючу красу Землі та загрози, з якими вона зіштовхується. Кожного дня наші дослідники і фотографи наочно свідчать про руйнівний вплив одноразового пластику на наші океани, і ситуація стає все гіршою", - зазначив генеральний директор National Geographic Partners Гері Енн Кналл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені з'ясували, як шкідливий пластик потрапляє в організм людини

Якби пластик був винайдений за часів, коли перші поселенці вирушили з Англії до Північної Америки, то залишене ними пластикове сміття, ймовірно, збереглося б і до сьогодні, через 400 років.

"Завдяки тому, що пластик був винайдений тільки наприкінці XIX століття, а його масове використання почалося лише в 1950-х, на сьогодні ми маємо не більше як 9,2 мільярдів тонн пластику, з яким нам потрібно розібратися. З них - 6,9 мільярда тонн припадає на сміття", - пише видання.

Найбільшим виробником пластмаси сьогодні є Китай. На його частку припадає понад чверть світової продукції, більшу частину якої експортують у світ.

У National Geographic заявили, що замінили пластикове паковування, в якому раніше надсилали передплатні видання, на паперове.

В університеті Портсмута учені знайшли спеціальний фермент, який руйнує пластик.

Зараз ви читаєте новину «National Geographic шокував знімками тварин, які гинуть від пластику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути