четвер, 21 березня 2019 03:28

Найдовшу гіпсову печеру у світі хочуть внести у перелік світової спадщини ЮНЕСКО

Найдовшу гіпсову печеру у світі хочуть внести у перелік світової спадщини ЮНЕСКО
Оптимістичну печеру хочуть внести у перелік світової спадщини ЮНЕСКО. Фото із відкритих джерел.

Україна пропонує внести в список об'єктів ЮНЕСКО печери в Тернопільській області.

"Тернопільська область відома всьому світу своїми унікальними природними об'єктами. Подібної системи печер більше немає на Європейському континенті. Схожі печери є тільки на території Сполучених Штатів Америки. Думаю, нікого не треба переконувати, що такі об'єкти природи насправді належать не одній країні, а є природним багатством людства, тому ми ініціювали внесення тернопільських печер в [список] об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО ", - заявив український міністр екології Остап Семерак під час робочої поїздки в Тернопільську область.

Він зазначив, що в Мінекології провели попередні консультації з Інститутом геологічних наук України. Також до процесу залучили Тернопільську обласну державну адміністрацію.

"Є домовленості про створення робочої групи, яка буде формувати пропозиції для включення цієї унікальної мережі печер в попередній список об'єктів ЮНЕСКО, як це передбачено процедурою", - додав Семерак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці склали топ-11 міст України для туристів

Зокрема, в список пропонують внести печеру Оптимістичну. Двжина розвіданих ходів якої сягає 214 км. Її включили в Книгу рекордів Гіннесса як найбільшу в світі гіпсову печеру. По довжині розвіданих ходів Оптимістична поступається тільки печерній системі Мамонтова-Флінт-Рідж в США.

Загалом система печер Тернопільської області налічує більше сотні печер. Серед них: Озерна (Голубі озера) - 83 км 400 м, Млинки - 14 км 330 м, Вертеба - 7 км 820 м і багато інших.

У більшості печер є статус пам'яток природи загальнодержавного або місцевого значення, вони входять до складу національного природного парку "Дністровський каньйон".

Унікальні тисячолітні дуби ще козацьких часів можна побачити у селі Стужиця Великоберезнянського району на Закарпатті.

Зараз ви читаєте новину «Найдовшу гіпсову печеру у світі хочуть внести у перелік світової спадщини ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути