понеділок, 29 квітня 2013 13:39

Марокканці привезли в Український дім ковані люстри, взуття і прикраси
19

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

"150", - каже чорношкірий чоловік англійською, коли запитую ціну шахів з туї. Ці - найменші, завбільшки з книжку. Найбільші — розміром з платівку — тягнуть на 250. Поруч з ними — вирізьблені з дерева і лаковані верблюди, віслюки, браслети, шкатулки. Все сильно пахне ефірним маслом дерева. Поруч майстер дзеркал продає свої вироби — люстра залежно від розміру вартують від 1600 до 4 тисяч гривень. Їх обрамлено в позолочені і посріблені рами.

З 25 квітня в Українському домі триває Тиждень марокканської культури та ремісництва в Києві. Виставка площею 800 квадратних метрів розмістилася на першому поверсі. Підлогу вкрили суцільним червоним килимом, експозицію декорували у марокканському стилі, тож у ятках ремісників цілком можна уявити себе в Марокко, а не в центрі Києва. Марокканці — майстри кувати залізо й обробляти шкіру. Ковані світильники з яскравим різнобарвним вітражним склом тягнуть на 6 тисяч гривень. Капці зі шкіри на всякий колір продають по 200.

"Ти мені скажи, який колір хочеш, - говорить по телефону чоловік, стоячи перед полицею зі взуттям. - Бо стиль тут однаковий. Усі точно казкові, з загнутими носами."

Сумки дорожчі — до 600 гривень. Рої жінок скупчилися перед столиком зі срібними перстениками і кульчиками. Все по сто. Продавець показує вибагливим жінкам пробу, каже, срібло — щире. Насипає мені в руку 6 штук різних кульчиків. Показує, що поміряти можу перед великим дзеркалом з сусідньої ятки дзеркал і відразу забуває про мене за численними покупцями.

Чимало виробів майстри кують просто на місці — залізні турки і кухлі, та й прикраси. Принесли навіть верстат для виготовлення шовку.

Зараз ви читаєте новину «Марокканці привезли в Український дім ковані люстри, взуття і прикраси ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути