Ексклюзиви
неділя, 11 квітня 2010 18:52

Мамонтів убила комета

Мамонтів убила комета
Вчені університету Кардіфу довели, що великі ссавці льодовикового періоду загинули після стрибка температури, який стався в результаті падіння комети в Північній Америці. Тоді за рік температура впала на 8 градусів, пише National Geographic.

Керівники групи вчених Кардіфського університету Біл Найпер і Віктор Клуб 14 років досліджували орбіту комети, яка обертається навколо сонця, проходячи повз марс.

Вони довели, що приблизно 30 тисяч років тому від комети відокремилися кілька великих шматків та впали на поверхню землі. Удар шматків комети призвів до швидкого падіння температури.

Аспірант Одеського палеонтологічного музею Іван Небілий каже, що про падіння комети свідчать нетипові діаманти.

"Такі діаманти виникають в мізерних кількостях коли відбуваються сильні вибухи. За потужністю їх можна порівняти з ядерними. На території Мексики та США знайшли кілька великих кратерів, де є мікроскопічні скупчення таких алмазів. При цьому там також багато іридію, який здебільшого вважають завезений з космосу кометами та астероїдами. На землі добувають на рік близько тонни цих мінералів."

Вчений каже, одного великого кратера в США немає.

"Вважають, що там падали невеликі дрібні шматки комети, які викликали вибухи та лісові пожежі. Температура на планеті могла впасти на 6-8 градусів. Тоді великі ссавці - мамонти та шаблезубі тигри не змогли пристосуватися до змін клімату та вимерли. Бо тоді зникли багато звичних для них рослин і змінилася кормова база."

Та дослідник вважає, що не варто замовчувати і діяльність людини.

"Постійне полювання печерною людиною на великих ссавців також сприяло їхньому вимиранню. Та, можливо, це не було основною причиною, як вважали раніше. Зміни клімату також зробили для цього немало."

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Мамонтів убила комета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути