четвер, 01 квітня 2010 21:50

Мамонтів убила епідемія - вчені

Мамонтів убила епідемія - вчені

Зміна клімату не була причиною загибелі останньої групи шерстистих мамонтів, що жили на острові Врангеля у Північному Льодовитому океані. До таких висновків прийшла група дослідників під керівництвом Андерса Ангербьома зі Стокгольмського університету.

Протягом льодовикового періоду острів Врангеля був з"єднаний з великою землею за допомогою льодяного мосту, який зник від 9 до 12 тисяч років тому. Площа острова Врангеля - близько 7600 квадратних кілометрів, що трохи менше, ніж Корсика або Пуерто-Ріко.

Раніше передбачалося, що однією з причин вимирання мамонтів стала втрата ними генетичної розмаїтості внаслідок тісного інбридингу - постійного близькоспорідненого схрещування. Можливо, острів був просто занадто малий, щоб підтримувати існування популяції цих тварин.

Вчені піддали дослідженню фрагменти виділені з кісток і бивнів решток тварин залишки мітохондріальної ДНК, що передається нащадкам від матері.

Радіовуглецевий аналіз решток тварин показав, що, принаймні, декілька тварин ще жили на острові близько XVII століття до нашої ери.

Як з"ясувалося, рівень генетичного різноманіття серед мамонтів залишався відносно стабільним і навіть дещо підвищувався доти, доки мамонти остаточно не вимерли.

"Це доводить, що остаточне зникнення мамонтів було викликане раптовою, а не поступовою зміною у навколишньому середовищі", - говориться в публікації.

За даними дослідження, причиною остаточного вимирання цього виду міг стати епідемічний спалах серед тварин або екстремальна погода, але не поступова зміна клімату.

Як показують результати археологічних розкопок, люди з"явилися на острові приблизно через сто років після того, як загинув останній мамонт. Це знімає провину за зникнення мамонтів з первісних людей. Втім, не виключено, що представники Homo sapiens з"являлися на острові і раніше, але про це просто не залишилося ніяких археологічних відомостей.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Мамонтів убила епідемія - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути