середа, 22 липня 2009 10:55

Метеорит знищив карликових мамонтів і 54 види тварин - учені

Метеорит знищив карликових мамонтів і 54 види тварин - учені

Ученим вдалося довести, що масове вимирання видів в Північній Америці приблизно 12900 років тому було викликане падінням метеорита. Серед вимерлих видів були і карликові мамонти, а також предки сучасних коней. Про це повідомляється в прес-релізі Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі, співробітники якого брали участь в роботі. Стаття дослідників з"явилася в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вперше гіпотеза про метеорит була висловлена в 2007 році. Тоді дослідники припустили, що майже одночасне вимирання 35 видів ссавців і 19 видів птахів в Північній Америці приблизно 13 тисяч років тому, було викликано падінням небесного тіла. В рамках нового дослідження ученим вдалося знайти переконливі докази цього факту.

Дослідників цікавили геологічні відкладення того періоду. Розкопки проводилися на території острова Санта-Роза, розташованого недалеко від побережжя Каліфорнії. У зразках, узятих на глибині близько 3 метрів, дослідникам вдалося виявити зразки гексагонального алмазу або лонсдейліту - аллотропної модифікації вуглецю, яка утворюється в результаті падіння метеоритів.

Окрім цього, було знайдено велику кількість сажі. Дослідники вважають, що падіння метеорита (або навіть декількох небесних тіл) могло викликати сильні лісові пожежі, які "допомогли" багатьом видам зникнути. За словами дослідників, особливості відкладень багато в чому нагадують особливості геологічних відкладень віком 65 мільйонів років, коли, ймовірно, в результаті падіння метеорита вимерли динозаври.

Лента, Подробности

Зараз ви читаєте новину «Метеорит знищив карликових мамонтів і 54 види тварин - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути