середа, 04 серпня 2010 17:13

Людина може контролювати свій потяг до куріння - вчені

Людина може контролювати свій потяг до куріння - вчені
Американські вчені вперше зуміли довести, що в головному мозку людини є відділи, які відповідають за придушення потягу до чого-небудь.

Це відкриття можна використати для вдосконалення методик протистояння шкідливим звичкам, повідомляється в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Автори дослідження, група вчених на чолі з Хеді Кобер з Єльського університету в США, поставили за мету дослідити нейробіологічні основи так званої когнітивно-поведінкової стратегії протистояння шкідливим звичкам.

Таку стратегію найчастіше застосовують фахівці, які допомагають людям перебороти потяг до куріння за допомогою придушення емоцій і раціонального погляду на негативні наслідки цієї звички.

"Наша робота показує, що курці цілком в змозі контролювати свою згубну звичку, їм тільки треба пояснити, як правильно це робити", - зазначили в прес-службі Єльського університету.

Вчені з'ясували, що прагнення людини перебороти свій потяг супроводжується активізацією префронтальної кори головного мозку й зниженням активності нижньої частини так званого смугастого тіла.

Згідно з наявними на сьогодні у нейробіологів відомостями, префронтальна кора головного мозку відповідає за усвідомленість тих чи інших дій людини, тоді як смугасте тіло пов'язане з виникненням непереборного бажання у людей, які зловживають наркотиками, тютюном або алкоголем.

У своєму експерименті вчені показували двадцять одному палію-добровольцеві зображення сигарет або смачної їжі й просили учасників експерименту придушувати своє бажання курити чи їсти.

За їхніми словами, ці уявні зусилля однаковою мірою приводили до активації перфронтальной кори й придушенню роботи смугастого тіла, незалежно від того, думали учасники про сигарети чи про їжу.

Це означає, що людина здатна однаково добре протистояти потягу і до куріння, що викликає звикання, і до речей, які, як вважається, звикання не викликають.

Дослідники роблять висновок, що нездатність людей протистояти своїм згубним звичкам визначається зовсім не дефектами їх головного мозку, а зовсім іншим - правильністю вибраної стратегії або наявністю досить сильної мотивації.

Автори дослідження мають намір надалі з'ясувати, які додаткові фактори в роботі головного мозку впливають на успіх когнітивно-поведінкової стратегії в боротьбі зі згубними звичками.

Відзначимо, раніше вчені підрахували, що куріння збільшує ризик інсульту в десять разів

РИА НОВОСТИ

Зараз ви читаєте новину «Людина може контролювати свій потяг до куріння - вчені ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути