середа, 20 березня 2013 17:30

Ляльку-мотанку ставлять замість ікони
8

Фото: Фото: Світлана Корженко

Ляльку-мотанку слід вішати на стіні навпроти вхідних дверей. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла столична майстриня Анастасія Тарнавська. Десять років вона займається виготовленням ляльок- мотанок. Минулими вихідними показувала свої вироби на мистецькій Масляній у столичному Мистецькому арсеналі.

"Вдома ляльку-мотанку слід ставити біля стіни чи у кутку напроти вхідних дверей. В цьому місці вона відганятиме всю негативну енергію. Лялька має стояти на видному місці — щоб людина з недобрими намірами її одразу помічала. Раніше так робили наші предки. Вони ставили ляльки-мотанки в тих місцях, де зараз стоять ікони. Ляльки-мотанки є в культурі багатьох народів світу. Українська від них відрізняється солярним знаком — знаком сонця на обличчі. Горизонтальні лінії — це земна, жіноча лінії, а вертикальні — духовна, чоловіча. Їх поєднання — це духовний розвиток людини. Раніше ляльки-мотанки передавалися з покоління у покоління. Часто їх робили із речей, які носила бабуся. Вірили, що саме такі мотанки зберігають енергетику роду. Ляльки-мотанки робляться без голки — щоб життя не кололося."

Всі частини ляльки з'єднують за допомогою ниток. Довга нитка символізує довге життя. Взагалі кожна деталь ляльки-мотанки має якесь значення. Сорочка символізує зв'язок поколінь, намисто — багатство, а коса — довге сімейне життя. Ангелочок у вигляді дзвоника — теж оберіг. Його вішають над вхідними дверима, щоб завжди чути лише добрі новини.

"Невеличкі ляльки-мотанки роблять із довгою косою, яка є символом жіночої сили і краси. Їх спеціально роблять маленькими, щоб поміщалися на долоні. Це для того, щоб жінка завжди пам'ятала: щастя у її руках. Маленьку ляльку-мотанку раджу завжди носити з собою. До мене часто приходять люди, які раніше купували мої ляльки. Кажуть, що вони діють. Завжди беруть ще кілька для своїх дітей і друзів", - розповіла Анастасія Тарнавська.

На виставці великі ляльки майстриня продавала по 160 грн, а за маленькі просила 60 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ляльку-мотанку ставлять замість ікони ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути