понеділок, 22 жовтня 2012 05:15

"Бушанська світлиця" стане центром дозвілля для дорослих і дітей

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Лідер виборчих перегонів по округу №16 Оксана Калетник спілкується з маленькими гостями у дитячій кімнаті Бушанського центру дозвілля для дорослих і дітей
Лідер виборчих перегонів по округу №16 Оксана Калетник спілкується з маленькими гостями у дитячій кімнаті Бушанського центру дозвілля для дорослих і дітей

У неділю 14 жовтня у селі Буша Ямпільського району відкрили перший в Україні культурно-просвітницький центр "Бушанська світлиця". У ньому для жителів села і туристів проводитимуть майстер-класи із рукоділля, тренінги зі здорового способу життя, семінари та лекції на різну тематику. Центр працюватиме із 13.00 до 20.00.

Опівдні біля воріт світлиці стоїть юрба. Більшість діти. Вхід до центру перетягнутий червоною стрічкою. Її перерізують після офіційної частини троє дітей. Гостей запрошують до світлиці. Тут є бібліотека, комп'ютерний клас із під'єднанням до інтернету, дитяча кімната, приміщення для майстер-класів. Під заклад перебудували стару хату в центрі села.

— У нас у клубі зараз тільки дискотека для дітей, — розповідає Євгенія Матієць. — Дорослим зібратися немає де. Такий центр для села дуже потрібен. Буду приходити сюди на вишивання, вечорниці.

Люди переходять з однієї кімнати в іншу, роздивляються. У дитячій із розмальованими стінами та іграшками заколисує свого 1,5-річного сина Євгенія Качуренко, 29 років. Вони з чоловіком переїхали до Буші рік тому з Дніпропетровська. Допомагали облаштовувати світлицю.

— Діти — наше майбутнє, — каже. — У кого ж іще вкладати гроші та час, якщо не в них? Таку світлицю я бачу як альтернативу сільському клубу для молодіжного дозвілля. Зараз молодь покидає село, бо немає де ні працювати, ні розвиватися. Наше завдання як батьків — створити таке середовище, де вони могли б залишитися.

Організатором проекту стала голова громадської організації "Центр громадської активності "Велес" 44-річна Інна Кравець.

— Такі світлиці я вперше побачила у Польщі рік тому, — говорить. — Там люди збираються громадою. Діти приходять після школи, малюють, граються на майданчику, майструють. У їхніх світлицях є спортзал, і дорослі там займаються танцями, аеробікою. У Польщі живуть багато українок, вони проводять вечорниці, співають. Я побачила, що ці села так само далеко від дороги, районних і обласних центрів, як і наші. Але життя там вирує. У нашій світлиці ми навчатимемо дітей робити ляльки-мотанки, коників, витинанки, вироби з бісеру, писанки. Для хлопчиків закупили обладнання для художнього випалювання. Жінки подали ідею створити послугу, яка називається "банк часу". Наприклад, є базарні дні, коли потрібно поїхати на ринок, а дитину немає з ким лишити. 2-3 години дитя може побути у світлиці з іншою мамою. Також жінки подали ідею створити жіночий клуб, у якому розглядали би питання стосунків у сім'ї, проблем із дітьми. У Бушу приїжджають цікаві люди. Ми проводитимемо з ними творчі вечори. Для дітей підготували мультфільми, для підлітків —  соціальні фільми про шкоду куріння, наркоманію, СНІД. Чоловікам організуємо клуб знайомств.

Основний вклад у фінансування проекту зробив фонд "Батьківська земля". Ініціатором створення стала кандидат у народні депутати 39-річна Оксана Калетник.

— Ця ініціатива унікальна, на мій погляд, — розказує Оксана Миколаївна. — Що ми отримали як культурну спадщину від Радянського Союзу? Клуби, бібліотеки, краєзнавчі музеї, більшість із яких сьогодні у занепаді. І треба добре подумати, чи необхідно зараз ремонтувати клуб на 1000 місць, коли у селі живуть 200 людей. І відремонтувати — то лише  півсправи. Його ще треба опалити, освітити. Сільські бюджети такого навантаження не витримують. А знайти кошти, щоб довести до ладу стару хату в селі, — це можливо навіть сьогодні. Ця світлиця — експериментальна модель. Зараз ми маємо подивитися, скільки буде вартувати щомісячна підтримка центру і скільки треба коштів, щоб тут було життя — вели гуртки, люди отримували зарплату. Після цього я як громадський діяч і політик активно просуватиму цю ідею, аби її сприйняли на державному рівні. Адже треба відроджувати культуру та інфраструктуру сіл і містечок. Тиждень тому жіночка мені розповіла, що раніше у селі більше спілкувалися, люди були ближчі одне до одного. От до цього нам треба повернутися.

Зараз ви читаєте новину «"Бушанська світлиця" стане центром дозвілля для дорослих і дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути