вівторок, 22 січня 2019 18:48

"Лялька має навіть пахнути, як дитина" - атовець робить ляльок, яких не відрізнити від живих дітей
20

Фото: Сергій Старостенко

Ветеран АТО Сергій Бондар, 34 роки, створює ляльок-реборнів, які на вигляд максимально схожі на реальних немовлят. Лялькарством чоловік зайнявся торік, пройшовши курс реабілітації після війни і попрацювавши чоботарем, охоронцем, водієм, пакувальником. Каже, терапія ляльками стала для нього найкращою реабілітацією. За рік Сергій створив більше 20-ти унікальних авторських ляльок.

Як почалося ваше захоплення реборнами?

Дружина працювала в магазині "Вишиванка". Продавала фурнітуру для рукоділля. Одна жіночка прийшла і попросила такий рідкісний товар, якого ніхто більше не брав – дуже дрібні кнопки, булавки з білими голівками-намистинками, дорогі стрічки з натурального шовку. Жінка запитала: "Що ви з ним робите?" – "Роблю ляльок". Роззнайомилися. Це виявилася майстриня-реборністка Варвара Лютік.

А мене змалку батьки привчити і шити і в'язати. В'яжу інколи серветки для дружити, вмію рибацькі сіті в'язати. Прийшов до неї на уроки. Сподобалося. Першій ляльці прошивав волосся. Стрижку цій ляльці робили в перукарні.

Захопився. Почав купувати молди. На першу ляльку поставили мінімальну ціну – 3 тисячі гривень. Тільки на OLX виставили – через 5 хвилин подзвонив колекціонер з Одеси і забрав.

Як досягаєте максимальної реалістичності ляльок?

Вініловий молд (форма для виготовлення об'ємних деталей. – Gazeta.ua) на одну ляльку включає в себе голівку, ноги і руки. Я її знежирюю, і потім уже розфарбовую - наношу капілярики, венки, судинки, почервоніння.

Молди - ніякі. Форма рис обличчя ляльки - така, яку заклав скульптор.

Щоб досягнути кольору тіла людини, наношу на ляльку десь 40 шарів фарби

Для того, щоб досягнути кольору тіла людини, наношу на ляльку десь 40 шарів фарби. Після кожного шару, щоб він зафіксувався, запікаю молд в пічці аерогрилі, яка насправді призначена для запікання м'яса в домашніх умовах. Запікання відбувається завдяки сухому гарячому повітрю.

Дві однакові ляльки з однакових молдів зробити неможливо. Кожна фарба розводиться спеціальним розчинником певної концентрації. Десь більше синюшності чи почервоніння, десь менше.

Фарби, спеціальні, для вінілу, купуємо через інтернет в Німеччині.

Автор: Сергій Старостенко
 

Молди раніше купував у Китаї. Але вони неякісні і зараз лежать без діла. В багатьох були тріщини на стиках і навіть на обличчі, поламані пальці. Зараз молди купую в Америці.

Однак стабільності в їхніх цінах нема. Сьогодні молд коштує 40 доларів, завтра відкриваєш сайт - він уже 60-80 доларів. Тому заздалегідь зафіксувати ціну не можу. Плюс пересилка. Часом виходить, що навіть не можу вкластися в 4000 гривень, в які оцінив ляльку. Кожна фарба теж грошей коштує. Волосся теж дороге. Сьогодні можу продати ляльку за 4 тисячі. Завтра через стрибок цін на матеріали - хіба за 5.

Очі для ляльок китайського виробництва теж неякісні. Американські - набагато кращі, з промальовкою різних відтінків райдужної оболонки.

Зараз кілька діб вшиваю волосся новій ляльці. Її нам замовила родина по фотографії своєї доньки. Дівчинка вже трохи старша, а я роблю немовля. На риси обличчя вплинути не можна, бо вони у кожного молда стандартні. Однак промальовую судинки, складочки, підбираю певний колір очей і вшиваю волосся. Для цієї ляльки вшиваю людське темно-каштанове волосся. Зазвичай волосся дуже дороге. Але нам пощастило: знайома обстриглася і подарувала нам жмут свого волосся. Для цієї ляльки попросили саме довге волосся, хоча немовлята такого ще не мають. Коли вшию, волосся, трохи її підстрижемо, прошиємо вії.

Найчастіше для дуже тонкого і пушкового волосся немовлят використовую довгу тонку м'яку шерсть ангорських кіз, яку замовляю з Туреччини. Клаптик волосся - тисяча гривень. Його вистачає на одну ляльку.

Маємо вдома багато фарб для волосся, щоб фарбувати ними волосся для ляльок. Дружина одну випробувала на собі. Була білявкою. Сподівалася на темно-русявий колір. А стала брюнеткою. Тому тією фарбою волосся для ляльки не пофарбую.

Автор: Сергій Старостенко
 

Прошивання волосся ляльці називається рутингом. Одягаю спеціальну збільшувальну лінзу і прошиваю по одній волосинці спеціальною дуже тонкою голкою.

Під кожне волосся потрібна своя голка. Є різна товщина вінілу, різні щільності.

Всі матеріали закуповую за кордоном.

Тіло шиємо окремо - з тканини. Набиваємо синтепоном. Одяг для ляльок і аксесуари купуємо. Раніше, коли свої діти були малі, ті ж соски були по 10-15 гривень. А зараз ходжу по магазинах і дивуюся - 70-80 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська художниця показала колекцію унікальних фентезі-ляльок

Реборни - ляльки-немовлята. А я є старші?

Роблю поки ляльок-немовлят - реборнів. Але планую зробити двох тодлерів - ляльок до одного метра, які імітують дворічну дитину. У нас зараз задум такий - хочемо одного тодлера виставити на аукціон і половину виручки віддати в госпіталь волонтерам. Вони дуже допомагали мені в лікуванні.

Мої ляльки - реборни. Існують ще реалборни. Реалборни - це ляльки, які роблять на основі зліпків з облич рельних дітей. Вони максимально реалістині.

Чи можете зробити ляльку, яка цілком відтворює зовнішність конкретної дитини?

Часом просять: зробіть мені руду ляльку з блакитними очима. В природі такого не буває. Всі натурально руді люди - зеленоокі.

Максимум, що можу зробити - підібрати колір очей волосся, змінити форму обличчя, носа і обриси скул не можу.

Кажу людям - 70 на 30, 50 на 50. що ви побачите в ній точно свою дитину.

На тисячу хіба одна лялька може попастися з точними рисами певної дитини. Якось робив ляльку на замовлення - точна копія мого племінника Стаса.

На закордонному сайті – штук 30-40 молдів. З них і вибираємо.

Автор: Сергій Старостенко
 

Хто ваші покупці?

Є люди, які купують ляльку-реборна для дітей гратися. Є такі, які хочуть щоб лялька була схожа на свою дитину. А є такі, які навіть купують ляльок для себе і граються нами самі. Одна сім'я забрала в нас ляльку-сплюшку - дитинку з закритими очима. У них немає дітей, тож купили цю ляльку для себе - нянчаться з нею. Продав її з памперсами.

У людей є потреба потримати на руках малу дитину. Хто ні разу немовля на руки не брав, не знає, що це за відчуття.

Знайома взяла ляльку на руки і пригадала як няньчила давно свою дитину

У людей є потреба потримати на руках малу дитину. Хто ні разу немовля на руки не брав, не знає, що це за відчуття.

Знайома взяла ляльку на руки і пригадала як няньчила давно свою дитину.

Лялька має важити як реальна дитина і навіть пахнути нею.

Завдяки чому це досягається?

Намагаємося підібрати стандартну вагу немовляти - 3-4 кілограми, є й богатирі до 5. Клієнти, які купують ляльку гратися дитині, просять неважкі, тому там більше пуху.

Тіло ляльки дружина набиває спеціальними наповнювачами - синтепухом, холофайбером.

Щоб лялька пахла дитиною, роблю з нею спеціальні маніпуляції. Дітки ж часто пахнуть присипкою.

Люди часто плутають ляльок-реборнів з живими дітьми?

Дружина везла на маршрутці ляльку замовнику. Лялька була вдягнута легко, по-демісезонну, а надворі мороз і зима. Старше жіночка їй через всю маршрутку гукає: "А ви зробили щеплення від кору своїй дитині, що так з нею по маршрутці бігаєте?" Так вчепилася в неї та бабулька, що довелося дружині сказати, що це лялька. Брик - і півмаршрутки прибігло відразу роздивлятися.

В метро дружина тримала ляльку на руках, в капюшончику, закриту, щоб менше видно було. Їй поступилися місцем. Жінка сіла. Каже, боялася поворухнутися, щоб не побачили, що в неї на руках лялька, жартувала, що "ще поб'ють"

В метро дружина тримала ляльку на руках, в капюшончику, закриту, щоб менше видно було. Їй поступилися місцем. Жінка сіла. Каже, боялася поворухнутися, щоб не побачили, що в неї на руках лялька, жартувала, що "ще поб'ють".

Відправляли ляльку посилкою на Укрпошті. Якщо на Новій пошті є всі пакувальні матеріали, то на Укрпошті до цього ще не дійшли. Коробки в них є, а наповнювача немає. Дали нам коробку. Ми поклали в неї ляльку. Пустоти багато. А їхати в Америку. Переживаємо, щоб нічого не побилося і не поламалося. Пішов я купувати наповнювач. Дружина в цей час стояла на Укрпошті і чекала. Коли я повернувся з пінопластом, всі черга уже їй в коробку заглядала.

Автор: Сергій Старостенко
 

У вас є серед ляльок улюбленці. яких хотілося б залишити собі?

До деяких своїх ляльок дуже прив'язуюся. Западають в душу. Як художник одну картину може продати і забути, а є такі картини, які продавати не хочеться. Особливо любив я "сплюшку". Був час, коли він лежав і не продавався. Ніхто його не брав і не цікавився ним навіть. Я був радий, бо любив його, і хотів мати якусь ляльку і для себе. Хочеться, щоб і гостям було що показати. Є мрія зробити і в себе посадити, щоб вона була тільки в мене. Але відмовити покупцеві, коли людина просить, не можу. Я собі ще зроблю.

Хоча дружина просить зробити їй ляльку хоча б на день народження, щоб була для домашньої колекції.

Ляльок замовляють не тільки в Україні, їх почали везти у Польщу, Італію, Америку, Сингапур.

Буває, лялька не хоче народжуватись - по тижню-два роблю. Буває, за два-три дні з'являється.

Якщо роблю ляльку на замовлення - то імені не підбираю. Хай це потім роблять "батьки".

Наскільки реборнінг поширений в Україні?

Ми з дружиною налічили в Україні хіба десяток-два реборністів. На виставках, що проводяться двічі на рік, восени і навесні. Лялькарі більше по кераміці, ведмедиках Тедді, в'язаній ляльці. Реборністів – двоє-троє на виставці. В Україні я єдиний чоловік-реборніст. А в світі – другий. Ще один майстер-реборніст живе в Італії.

Якось ми з іншими майстрами-реборністами зустрілися в кафе, посадили біля себе купу ляльок, як дітей. Спілкувалися про творчість. Дітвора повз нас пройти не могла.

За кордоном ляльок часто роблять не так дбайливо, не так уважно прошивають волосся. А коштують такі ляльки по 500-600 доларів. Хоча є і чудові зарубіжні майстри. Реборнізм взагалі пішов з Америки. Вже дійшов до нас.

Автор: Сергій Старостенко
 

Як лялькарство допомогло Вам реабілітуватися після війни?

Кожна реабілітація для людини, в якої був стрес, проходить у невропатологів і психологів. Для заспокоєння нервової системи ми, колишні бійці, в окремій кімнаті впадали в дитинство: вмикали музику і ліпили, малювали, розфарбовували складні розмальовки. Все це для того, щоб відновити моторику рук, позбутися тремору в руках і відновити нервову систему. Концентруєшся, занурюєшся, відключаєшся від думок і зовнішнього світу.

Для заспокоєння нервової системи ми, колишні бійці, в окремій кімнаті впадали в дитинство: вмикали музику і ліпили, малювали, розфарбовували складні розмальовки. Все це для того, щоб відновити моторику рук, позбутися тремору в руках і відновити нервову систему

Так само відмикаюся, коли роблю ляльку. Можу сісти за неї в 9 ранку і закінчити о 5 ранку наступного дня. День і ніч змішалися. Тільки коли відчув, що втомився, дивлюся на годинник - а там півп'ятої ранку.

Відразу після госпіталя і реабілітації тремор рук був доволі сильний. Отримав контузію, черепно-мозкову травму, пошкодження шиї, втратив слух на ліве вухо. Коли влаштовувався на роботу чоботяра, сідав, пробував робити і побачив, що рівні стіжки в мене вже не йдуть. А стіжок по всій протяжності ступні має іти з відступом в 2 з половиною міліметра. Інакше буде помітний брак.

До того ж я пропрацював майстром з ремонту взуття років 12, надихався галантерейними фарбами, розчинниками і клеями, поліуретановим пилом, зрозумів, що це занадто. Тут теж дихаю випарами вінілу при запіканні. Але це робота, яку я люблю.

Я після ато і водієм був, і охоронцем, і пакувальником. Не йшло. Не міг знайти собі місця. Зараз робота приносить задоволення.

Сергій Бондар – лялькар-реборніст, ветеран АТО, 34 роки

Народився 13 січня 1984 року в місті Остер Козелецького району Чернігівської області. Мати - вихователька в дитсадку, батько працював токарем на заводі, потім охоронцем.

Закінчив Остерську школу № 2.

Навчався в Козелецькому ветеринарному технікумі.

Набивав м'які іграшки на приватному підприємстві.

Служив а армії з 2002 по 2003 рік – у 5 танковому полку на Десні.

Два роки працював у міліції – патрульно-постовим Дніпровського району. "Залишив через погане ставлення командування до підлеглих. Тоді почалася Помаранчева революція, я відмовився виконувати накази і йти проти людей".

З 2005 по 2014 працював майстром з ремонту взуття.

З початком війни був мобілізований – воював у складі 1 окремої танкової гончарівської бригади. "Починали від Щастя і закінчували Лугансьтким аеропортом".

7 серпня 2014 року підірвався на міні в районі Металіста. Отримав контузію і травми. Лікувався у Чернігівському і Київському військових госпіталях. Проходив реабілітацію у реабілітаційному центрі від Спілки ветеранів-учасників АТО.

Після реабілітації працював охоронцем, водієм, пакувальником.

Торік почав робити ляльок-реборнів – максимально схожих на немовлят. Перший в Україні чоловік-реборніст і другий у світі. Його ляльок купують в Україні, Польщі, Італії, Сполучених Штатах, Сингапурі.

Захоплюється риболовлею.

Улюблена страва – український борщ із салом.

Живе в Києві. З дружиною Оксаною виховують двох синів – 12-річного Олексія і 7-річного Дмитра. Мають цвергпінчера Карамельку.

Зараз ви читаєте новину «"Лялька має навіть пахнути, як дитина" - атовець робить ляльок, яких не відрізнити від живих дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути