середа, 06 серпня 2008 10:50

Краща профілактика сонячних опіків і зморшок

За наслідками нового дослідження, поїдання піци з томатною пастою може запобігти обгоранню на сонце і появу передчасних зморшок.

Автори дослідження встановили, що у добровольців, що отримували порції звичайної томатної пасти протягом 12 тижнів, шкіра у результаті виявилася менш схильна до сонячних опіків.

Дослідники з Університету Манчестера виявили, що ступінь захисту випробовуваних від сонячних променів опинилася на 33% вище, ніж у іншої групи, якою не давали томатну пасту.

Ефект від споживання в їжу томатної пасти виявився еквівалентним дії крему від засмаги із ступенем захисту 1,3. Зміни також були помітні на шкірі добровольців, що боролися з першими ознаками старіння.

Учені вважають, що антиоксидант лікопін, який додає томатам їх колір, може нейтралізовувати шкідливі молекули, які утворюються на шкірі, схильній до ультрафіолетових сонячних променів. Збиток, що наноситься структурі шкіри і ДНК вільними радикалами, може привести до передчасного старіння і раку шкіри.

Попередні дослідження показали, що в обробленому вигляді томати містять вищий рівень лікопіна, ніж в сиром. Томатна паста того типу, який використовується для приготування начинки для піци, багата лікопіном. Томатна дієта також підвищує рівень змісту проколагену, який допомагає шкірі зберігати молодість і еластичність.

В той же час випробування, проведені в Університеті Ньюкасла, виявили, що лікопін знижує ступінь руйнування сонцем мітохондріальної ДНК шкіри - ДНК мітохондрій, крихітних джерел енергії в клітках. Їх руйнування також є одним з чинників старіння шкіри.

"Томатна дієта значно підвищила рівень змісту проколагену в шкірі. Таке підвищення рівня припускає можливий поворот назад процесу старіння шкіри", - відзначив професор Леслі Роудс з Університету Манчестера, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Краща профілактика сонячних опіків і зморшок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути