середа, 19 січня 2011 09:41

Лікарі пояснили, чому не можна розламувати таблеки

Лікарі пояснили, чому не можна розламувати таблеки

До неправильного дозування може призвести звичка розламувати таблетки. Дослідники з Гентського університету в Бельгії впевнені: про роздільну лінію, яку мають багато таблеток, краще взагалі забути.

Вчені попросили добровольців розламати вісім таблеток різного розміру і форми, використовуючи три методи. Вони скористалися особливим пристроєм для розламування, ножицями і кухонним ножем. Даний експеримент показав, що 31% розділених таблеток, відрізнялися за дозуванням.

Найбільш адекватний результат давав поділ таблетки за допомогою спеціального пристрою. Однак у 13% випадків помилка все одно фіксувалася. Препарати, що брали участь в експерименті, прописували від багатьох захворювань, включаючи хворобу Паркінсона, серцеву недостатність, тромбоз і артрит.

"Пігулки ділять з багатьох причин: щоб зробити дозування більш "гнучким", полегшити проковтування препарату і заощадити гроші, якщо лікар виписує дозу, меншу від тієї, що міститься в пігулці. Між тим, внаслідок розламування таблетки значну кількість активної речовини може бути втрачено. Виробникам слід випускати на ринок більшу різноманітність лікарських форм і дозувань", - прокоментувала керівник дослідження, лікар Шарлот Веррі.

За матеріалами: Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «Лікарі пояснили, чому не можна розламувати таблеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути