вівторок, 15 квітня 2008 08:20

Лікарі навчилися лікувати нирки ультразвуком

Група лікарів з Медичного Університету, Відень, Австрія повідомила про те, що пухлини нирок невеликого розміру можна лікувати з використанням високоінтенсивного сфокусованого ультразвука (HIFU) направленого на однорідне видалення (абляцію) тканин нирки. УЗ високої потужності, сфокусований на певну глибину з високою точністю, руйнує тканину за рахунок теплової енергії без дії на навколишні тканини. Більшість методів, заснованих на різних видах електромагнітного випромінювання (мікрохвилі, -опромінення, радіохвилі) не піддаються хорошому фокусуванню, що пов"язане з їх фізичними характеристиками. Цього недоліку позбавлений ультразвук.

У клінічній фазі 1 дослідження учені хотіли оцінити реальність виконання лапароскопічного HIFU-видалення невеликих ділянок ниркової тканини, а також однорідність і ступінь некрозу (убивання) тканини, отриманої при використанні цієї техніки операції.

З листопада 2006 по серпень 2007 за допомогою даної методики були видалені пухлини з 16 нирок. Учені визначили, що розмір пухлини не повинен перевищувати 3,5 см. Час абляції склав 22 хвилини. Подальші гістологічні дослідження показали, що термічне пошкодження видаленої ділянки тканини нирки є рівномірним і необоротним. З 15 пухлин, видалених за допомогою HIFU в 10 було відмічено повне руйнування пухлинних кліток, в 2 спостерігався обідок живої тканини 1-3 мм (датчик апарату був негайно наближений до пухлини) і лише у 1 пацієнта не змогли видалити ділянку пухлинної тканини.

Ні у одного пацієнта не було помічено ускладнень, зв"язаних з використанням даної методики, повідомляє Здоров"я України.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі навчилися лікувати нирки ультразвуком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути