неділя, 19 травня 2019 03:28

"Кільця" дерев розповіли про зміну клімату з 1900-го року

"Кільця" дерев розповіли про зміну клімату з 1900-го року
Стовбурові кільця дерев "розповіли", як мінявся клімат із 1990-го. Фото: cikavosti.com.

Дослідження стовбурових кілець на деревах, що утворюються протягом століть, вчені з'ясували, що збільшення кількості парникових газів впливали на клімат ще в 1900-му.

Його проводили вчені Інституту Землі Колумбійського університету, повідомляє журнал Nature.

"Дослідження кілець дозволяють нам повернутися в минуле і отримати картину глобальних умов посухи за сотні років до промислової революції. дерева реагують на температуру і наявність або відсутність опадів. Тому вони дають можливість робити ці спостереження, — сказала Кейт Марвел, провідний автор дослідження.

Вчені давно передбачали, через глобальне потепління, деякі регіони світу, такі як південний захід США, стануть сухіші. У той час, інші області стануть більш вологими.

Аналіз кілець дерев виділяє три періоди за останні 120 років, під час яких вплив людини на посуху очевидний.

Перший — з 1900 по 1949 рік. Зміни були незначні. Та все ж, деякі регіони Австралії стали посушливішими. Відгук природи на індустріалізацію планети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вміст CO2 в атмосфері Землі сягнув рекордної позначки

З 1950 по 1975-й більш вологий та холодний період. Дослідження припускає, що аерозолі, частки вихлопних газів автомобілів і сліди спалювання викопного палива, були такими рясними, що блокували сонячне світло і таким чином охолоджували планету.

В останній період, з 1981 по 2017-й, знову збільшилась посуха. Викиди вуглецю нагрівають планету. І така тенденція "ймовірно, буде посилюватися у найближчі кілька десятиліть" і що "наслідки цієї посухи на великій території Північної Америки і Євразії, ймовірно, будуть серйозними".

Дослідження ґрунтувалося на серії "атласів посухи", які містять дані про кільця дерев з усього світу за останні два тисячоліття. Атласи були зібрані в основному Едвардом Куком, вченим зі Земної обсерваторії Ламонт-Догерті в Колумбії і його батьком Бенджаміном Куком, одном із співавторів дослідження.

На глибині майже 11 км у Маріанській впадині американський дослідник Віктор Весково знайшов пластикове сміття.

Зараз ви читаєте новину «"Кільця" дерев розповіли про зміну клімату з 1900-го року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути