Як відомо, в післяполудневий час увага людини погіршується. Учені з"ясували, що порція каші вранці може вирішити цю проблему: вона більш ніж в двічі скорочує спад уважності, а в деяких випадках може повністю йому запобігти.
Експеримент проводився на школярах, які були поділені на три групи, повідомляє The Telegraph. Перша група протягом чотирьох днів їла кашу на сніданок, друга - приймала напій з глюкозою, а третя взагалі не снідала. Погіршення уважності і пам"яті було найнезначнішим у піддослідних з першої групи.
Краще всього уважність і пам"ять зберігалися протягом дня у тих школярів, хто їв на сніданок їжу з низьким глікемічним індексом (ГІ), тобто вівсянку, мюслі і каші, в які додані висівки.
Вівсяна каша на сніданок робить людину ситою на триваліший час, ніж інші страви. Їжа з низьким ГІ сприяє виробленню в травному тракті більшої кількості гормону, який затримує появу голодних болів, створюючи відчуття наповненості шлунку. До таких продуктів відносяться житній хліб, молоко, більшість видів овочів і фруктів.
При поїданні такої їжі виробляється на 20% більше гормону GLP-1, ніж при споживанні страв з високим ГІ. А цей гормон є найефективнішою хімічною речовиною для придушення апетиту. Таким чином, продукти з низьким ГІ дозволяють людині зменшити кількість споживаної їжі, не відчуваючи при цьому з голоду, і позбавитися від зайвої ваги, пише Навколо Світу.
Коментарі