середа, 26 січня 2011 13:32

ICQ почав рекламувати фальшивий антивірус

ICQ почав рекламувати фальшивий антивірус

У популярному сервісі для миттєвого обміну повідомленнями ICQ з'явився новий "черв'як", що видає себе за антивірус. Він називається Antivirus 8 і поширюється через рекламні оголошення.

Про це написав у своєму блозі Роель Шувенберг, старший аналітик "Лабораторії Касперського", одного з найбільших виробників антивірусного програмного забезпечення в світі, передають Вести.

"За останні кілька днів ми отримали численні повідомлення від комп'ютерів, заражених фальшивим антивірусом (scareware)", - зазначив Шувенберг.

Цей "черв'як" з'являвся в "асьці" під виглядом реклами жіночого одягу Charlotte Russe. Після клацання по банеру вона перенаправляла користувача на сайт компанії. Разом з цим відкривалося спливаюче вікно з "антивірусом", який повідомляв про нібито виявлену підозрілу активність на комп'ютері і пропонував користувачу завантажити спеціальну програму для її усунення.

Цей підроблений антивірус, на думку Шувенберга, має кілька цікавих аспектів. По-перше, спливаюче вікно виникало без будь-яких дій з боку користувача, хоча зазвичай для цього потрібно натиснути на посилання. По-друге, в Antivirus 8 не був включений шкідливий код - це просто приклад соціальної інженерії, коли користувачеві пропонується встановити абсолютно не потрібний антивірусний захист.

Сервер, на якому розміщувалася підробка, і рекламне оголошення жодним чином не стосуються бренду жіночого одягу, підкреслює Шувенберг. Він припустив, що Antivirus 8 розробляли кілька хакерських груп - одна з них відповідала за фальшивий антивірус, а інша - за розповсюдження коду через рекламну платформу ICQ. Про цю проблему "Лабораторія Касперського" вже повідомила рекламну мережу yieldmanager, якою володіє Yahoo, додав Шувенберг.

Раніше "Лабораторія Касперського" опублікувала список основних кіберзагроз, з якими зіткнулися користувачі в грудні 2010 року. Цього місяця велике поширення отримали підроблені антивіруси, що пропонують по інтернету перевірити свій комп'ютер на наявність вірусів. Фальшивки створюють веб-сторінку, що за дизайном нагадує вікно "Мій комп'ютер" в Windows, а потім під виглядом перевірки системи на шкідливі програми нібито знаходять вірус на комп'ютері користувача.

Зараз ви читаєте новину «ICQ почав рекламувати фальшивий антивірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути