середа, 07 травня 2008 13:29

Грудне годування підвищує інтелект дітей

Годування дитини виключно грудним молоком в перші місяці життя позитивно впливає на його розумові здібності. До такого висновку дійшли канадські учені з Університету Макгилл, що спостерігали за розвитком майже 14000 дітей, що народилися в Білорусії, повідомляє Лента.ру.

Дослідження під керівництвом Майкла Крамера (MichaelKramer) проводилося з кінця 1990-х років в 31 білоруському пологовому будинку. Приблизно половина установ проводила програму заохочення тривалого виключно грудного вигодовування, останні - продовжували свою колишню практику без змін. Оцінка інтелектуальних здібностей дітей проводилася в шестирічному віці.

З"ясувалося, що діти, що знаходилися виключно на грудному годуванні як мінімум в перші три місяці життя, мали кращі результати тестів на когнітивні здібності. У тестах на вербальний інтелект вони показали в середньому на 7,5 балів більше (за 100-балльною шкалою), в тесті на невербальний інтелект - на 2,9 бали більше, а в тестах на загальний інтелект - на 5,9 балів більше. Крім того, діти з цієї групи значно краще уміли читати, рахувати і писати, ніж діти з контрольної групи, повідомив Крамер.

За словами авторів, в даний час не ясно, з чим пов"язана позитивна дія грудного вигодовування на інтелект. Цей ефект може пояснюється впливом компонентів грудного молока або фізичними і соціальними чинниками, що виникають при контакті матері і немовляти в процесі грудного вигодовування, повідомив учений.

Докладний звіт про результати дослідження був опублікований в журналі ArchivesofGeneralPsychiatry.

Зараз ви читаєте новину «Грудне годування підвищує інтелект дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути